idopont keres
FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedin

HÍrlevél

Fájdalom típusok

Kisugárzó fájdalom

tuzelo fajdalomA fájdalom a ténylegesen megsérült résznél nagyobb területre is szétsugározhat. Például a beteg szívből eredő fájdalom a karban is érezhető, míg a porckorongsérv miatti kialakult fájdalom a hátfájás mellett a lábakba is lesugározhat.
A betegség okozta fájdalom olykor egészen máshol érezhető, mint ahol valójában képződik, ezt nevezzük kisugárzó fájdalomnak. A vállban jelzett fájdalom például a váll saját fájdalmán túl a tüdőből vagy epehólyagból is származhat. A láb amputációja után a sérültek néha fájdalmat éreznek a nem létező lábujjaikban. A fájdalomnak ezt a fajtáját hívjuk fantom fájdalomnak.
Kisugárzó fájdalom magyarázata, hogy a központi idegrendszer nem csak a bőrből jövő nociceptív érző rostokat érzékelik, hanem a zsigerekből származó idegrostokat is. Ez a két rostféleség az idegrendszerben egy területre konvergál. A központi idegrendszer nem tudja elkülöníteni, melyik inger jön a bőrből és melyik a zsigerekből. Kisugárzó fájdalom esetén a belső szervek fájdalma azokra a bőrterületekre sugárzik ki, amelyek a belső szervvel azonos gerincvelői szegmentumból kapják beidegzésüket. Ezek a területetek az un. Head-zónák.

 

Dermatoma szabály

Dermatomák  fejfájásA dermatoma szabálynak nevezzük azt a jelenséget, amikor a zsigeri fájdalom arra a bőrterületre sugárzik ki, amelyik azonos embrionális szegmentumból vagy dermatomából fejlődött ki.

Akut vagy heveny fájdalmak nevezzük a fájdalmat, ha a fájdalom hirtelen kezdődik és egy noxáhox (balesethez, sérüléshez, hőhatáshoz, gyulladáshoz) köthető.
Krónikus fájdalomnak nevezzük a fájdalmat, ha az három hónapnál hosszabb ideig eltart. Krónikus fájdalom általában tartós, valamilyen egészségkárosodás miatt jelentkezik.

 

A fájdalom jellegét tekintve lüktető fájdalmat, folyamatos sajgást és égő érzést különböztethetünk meg.

 

Égő érzés

villámló fájdalom A fájdalomérzés egyik megnyilvánulási formája az égő érzés. Az égő érzés többnyire égető fájdalommal jár, amelyet a magas hőmérséklet, égés vagy vágás okozta szöveti károsodás hozhat létre. Ugyancsak égő érzést jelez a beteg a cukorbetegség okozta idegi érintettség során is. Cukorbetegségnél jellegzetes tünet lehet a lábakban jelentkező égő fájdalomérzés. A szövetek vegyszerek okozta pusztulását is égető fájdalom kíséri.

 

Sajgás

Folyamatos sajgást okozhatnak kisebb rándulások, illetve az izmok görcsei.

 

Lüktető fájdalom

Lüktető fájdalomról abban az esetben beszélhetünk, ha egy meghatározott, zárt üregben, térben alakul ki a károsodás. Lüktető fájdalom jelentkezhet például arcüreggyulladás, középfülgyulladás, foggyulladás, tályogok, kelés kialakulásakor. Jellegzetes lüktető fájdalom jellemzi a mandulatályog, mandula körüli tályog (peritonsilláris tályog), nyaki tályog, furunkulusok, hallójárati gyulladás, orr furunkulus meglétét. Az üreges belső szervek, például a bél vagy az anyaméh megfeszülése váltakozva megszűnő, és kiújuló fájdalmat okozhat. Egy szerv vérellátásának a megszűnése, például üszkösödésnél és az anginánál, szintén állandó erős fájdalomban nyilvánulhat meg.

Fájdalom klinika elérhetősége

FÁJDALOM KLINIKA SZEGEDEN
6724 Szeged, Kálvária tér 16.
Bejelentkezés: 70 63 555 76
Telefon: 20 397 4144
Email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Indulási cím:

Vissza az oldal elejére