idopont keres
FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedin

HÍrlevél

Fülbesugárzó fájdalom

Fülbe kisugárzó fájdalmak (otalgia irradiata)

GFülbe sugarzó fájdalom 2yakran előfordul, hogy a fül fájdalmát ugyan a fülben érezzük, de a külső hallójáratban, a dobhártyán, és a dobüregben semmilyen kóros okot nem találunk. A fül fájdalomnak, fülfájásnak ezt a formáját nevezzük fülbe kisugárzó fájdalomnak (otalgia irradiata). A fülbesugárzó fájdalom, fülfájás oka a külsőfül és a középfül beidegzésével magyarázható. Fülbe sugárzó fájdalom esetén gondos, szakorvosi vizsgálat szükséges ahhoz, hogy a fájdalmat kiváltó okot felderítsük és kezeljük. A fájdalomcsillapítás elengedhetetlen feltétele a fájdalom forrásának felderítése. A fájdalom pontos diagnózisában segít a szegedi fájdalom klinika és fájdalom ambulancia.


A fülbesugárzó fájdalmakat kiindulási helye és a kisugárzás ideje szerint csoportosíthatjuk.

 

A fülbesugárzó fájdalmak kiindulási hely szerint

fogfájás fülfájásA fogászati, fog eredetű, fülbe sugárzó fájdalom igen gyakori tünet és gyakran találkozunk vele fájdalom ambulanciánkon. Fülfájdalmat, és fülbe kisugárzó fájdalmat okozhatnak a felső és az alsó moláris fogak megbetegedései, a fogzás (dentitio dificillis), a foggyulladás, a fogpulpa gyulladás, (hyperaemia pulpae, pulpitis, gangraena pulpae). Szintén fülbe sugárzó fájdalmat okoznak a foggyökérhártya-gyulladás vagy periodontitis, cysta radicularis, fog phlegmone, és az osteomyelitis. Fülbe sugárzó fájdalom oka lehet a rágó ízületgyulladása (arthritis temporomandibularis). A rágóízület gyulladása, és a rágóízület működési zavara jellegzetes halántéktájba, fülbe sugárzó fájdalmat eredményezhet. Az állkapocs mozgatására, rágásra és beszédre a fülfájdalom és a fejfájás fokozódik. Az állkapocs eredetű fülbe sugárzó fájdalom kezelése az ízület tehermentesítése, beszédtilalom, pépes ételek fogyasztása, gyulladáscsökkentő-fájdalomcsillapító hatású gyógyszerek, izomlazítók alkalmazása segít a fájdalom csökkentésében, kezelésében.


A torok-, garat-, mandulák-, gége betegségei okozta fülbe sugárzó fájdalmak

Garat gyulladás mandula gyulladás 2A torok, garat, mandulák, gége betegségei szintén okozhatnak fülbe sugárzó fájdalmat.
A nervus glossopharyngeus, a ganglion petrosumból ered, amely kapcsolat felelőssé tehető a garat folyamatok fülbesugárzó fájdalmáért.
A mandulák heveny gyulladása gyermek- és felnőttkorban egyaránt fülben érezhető fájdalommal járhatnak. A garatgyulladás (pharyngitis, pharyngitis lateralis) - hétköznapi nevén a torokgyulladás - szintén fülbe sugárzó fájdalmat okoz. Fülben érzett fájdalmat jelez a beteg mandula körüli garat tályog (peritonsilláris tályog, garat körüli tályog (parapharyngealis tályog, retropharyngealis tályog) esetében is.
Igen gyakori és jellegzetes fülbe sugárzó fájdalmat érzünk mandulaműtét (tonsillectomia) és orrmandula műtét (adenotomia) után is. Nagyon fontos, hogy a mandulaműtét és orrmandula műtét után a fület ellenőrizzük, mert nem biztos, hogy csak kisugárzó fájdalomról van szó.  Előfordulhat, hogy mandulaműtét (tonsillectomia) és orrmandula műtét (adenotomia) után középfülgyulladás alakul ki, ami szintén fülfájást okozhat. Az is gyakori megfigyelés, hogy mandulaműtét után a fülbe sugárzó fájdalom már nem is a műtéti sebzés miatt áll fent, hanem a garatíveken megjelent aphtak a fájdalom okozói.


A nyelvgyöki betegségek, nyelvgyöki mandulagyulladás, tályog, daganatok (carcinoma radicis linguae) első jele sokszor a fülfájás.

fulfájás gégegyulladás SzegedA gégegyulladás (akut laryngitis) szintén okozhat fülbe sugárzó fájdalmat. Gégegyulladás leggyakrabban a felső légutak vírusos fertőzése következtében alakul ki, de társulhat hörghuruthoz, tüdőgyulladáshoz, influenzához, szamárköhögéshez, kanyaróhoz, torokgyíkhoz vagy a felső légutak bármilyen eredetű gyulladásához és fertőzéséhez. A gége porchártyájának a gyulladása (perichondritis) szintén éles, fülbe sugárzó fájdalommal járhat. Sugárzás után kialakult gégegyulladás egyik vezető tünete éppen a gége fájdalma mellett a fülfájás. A gégefedő gyulladása (epiglottitis, phlegmone epiglottidis, laryngitis, tbc exulc.) is gyakran fülfájás okaként szerepelhet.
A garatgyulladás és a gégegyulladás gyakran együtt jelentkeznek és mellette megjelenik a fülfájdalom. Sokszor a garatgyulladás és a gégegyulladás első tünete a fülfájás.

processus styloideus elongatus fülfájásA garat daganatos elváltozásai is fülfájdalommal járhat. A garat daganatos elváltozásai nyeléskor a fül környékére sugárzó fájdalmat okozhatnak. Az orrgarat rákja (epipharynx daganat) sokszor rejtve marad, és gyakran az orrgarati rák első jele éppen a fülbe sugárzó fájdalom és abeteg a fülfájdalmára panaszkodik. A gége és a garat daganatos betegségei a kisugárzó fülfájás mellett a fejtetőbe is sugároznak és okoznak fejfájást. A processus styloideus elongatus a koponyaalapról kiinduló csonttövis, amelyen szalagok és izmok erednek és tapadnak. A processus styloideus szalagjainak elcsontosodása miatt a nyelvcsont-mozgási zavarai alakulhatnak ki. A processus styloideus elongatus miatt létrejött nyomás és izomgörcs a fülbe bizonytalan fájdalomként és nyomásérzésként nyilvánulhat meg és vezető tünet a fülfájdalom.

gerincbetegségek fülfájdalomA nyaki csigolyák megbetegedéseinél is gyakori tünet a fülbe sugárzó fájdalom és fülfájás. A gerinc kopásos (degeneratív) megbetegedései igen gyakran okozhatnak fülbe sugárzó fájdalmat. A csigolyákon fokozott igénybevételnek megfelelően csontos peremek, kinövések, csőrök, kapcsok (spondylophytak) keletkezhetnek. A csontos kinövések nyomhatják az ideggyököket, amelyek fülfájdalmat eredményezhetnek és ez sokszor a fülbe sugározhat. A csigolyák mellett kialakult kiboltosulás (protrusio) és gerincsérv (hernia), valamint a gerinc gyulladásos megbetegedései is okozhatnak fülbe sugárzó fájdalmat és fülfájást.

A nem fertőzéses eredetű gyulladások között a Bechterew-kórt, vagy másik nevén a spondylitis ankylopoeticat kell megemlíteni a gerinc eredetű fülfájások okaként.
A gerinc daganatos megbetegedései, a jóindulatú daganatok közül az ér eredetű haemangiomak viszonylag gyakoriak és hozhatnak létre kisugárzó fájdalmakat. A gerincdaganatokra a nyugalomban előforduló helyi fájdalom a jellemző, de mellette megjelenhet a fülfájás is. A nyaki csigolyák megbetegedései elsősorban a nervus auricularis magnus izgalmát okozzák (cervicalis II., III. gyök), a nervus auriculotemporalis ideggyulladása (neuritise), esetleg az arcideg (nervus facialis) izgalma jöhet létre (arcidegbénulás, Bell-féle arcidegbénulás, facialis parézis).


mumps fülfájásFülfájdalmak miatt fülészhez fordulhat a beteg a fül előtt elhelyezkedő nyirokcsomók gyulladásos megbetegedései miatt is. Az állkapocs alatti szögletben található nyirokcsomók duzzanata, a tokon futó érzőidegek nyomási irritációja miatt okozhatnak fülfájdalmat, fülbesugárzó fájdalmat. Meg kell említenünk a fültőmirigy, nyálmirigy (parotis) fertőző, vírusos (mumps, parotitis) és gennyes gyulladásait (parotitis), amelyek erős fájdalommal járnak, gyakran fülfájással. A nyálmirigy feszes tokban helyezkedik el, a nyálmirigy gyulladás duzzanatot okoz és a feszülés az érzőidegeken keresztül a fájdalmat eredményez. Az erős fülbe sugárzó fájdalom fel kell, hogy vesse a fültőmirigy tályog lehetőségét is.  Fülben érzi a beteg a fájdalmat a nyálmirigy kő, parotis kő, nyálkő duzzanata és gyulladás esetén is.

Az orrmelléküreg folyamatok, arcüreggyulladások , rostasejt gyulladások, homloküreg gyulladás és betegségek szintén okozhatnak fülbe sugárzó fájdalmat.
Az orrmelléküreg betegségekben a fülfájdalom oka a ggl. Sphenopalatinum vagy a nervus Vidianus idegfájdalma (neuralgiája), amelyek kisugároznak a fülbe.

A fülbe különböző neuralgiás fájdalmak is kisugározhatnak

fül idegek arc idegeiA leggyakoribb fülbe sugárzó, fülfájdalomként jelentkező neuralgiás fájdalmak a stylalgia (processus elongatus), sympathalgia, neuralgia nervi V. (auriculotemporalis), neuralgia nervi IX. (nervus Jacobson), neuralgia nervi X. (ramus auricularis), neuralgia nervi occipitalis.

Az arcfájdalommal járó neuralgiás betegségek a Sphenopalatinalis neuralgia vagy Sluder szindróma gyakran okoz fülbe sugárzó fül fájdalmat. Sphenopalatinalis neuralgiában vagy Sluder szindrómában az arc alsó részének fájdalma jelentkezik, amely arcfájdalom kisugározhat a fül és a tarkó fele. A nervus glossopharyngeus neuralgiája az arcfájdalmon túl kisugározhat a fülbe és fejfájást is okozhat. A ganglion geniculi neuralgiája és idegfájdalma a külső hallójárat elülső falára terjedő, a fülporcot (tragus) érzékennyé tevő fülbe sugárzó fájdalmat eredményezhet.

Fájdalom klinika elérhetősége

FÁJDALOM KLINIKA SZEGEDEN
6724 Szeged, Kálvária tér 16.
Bejelentkezés: 70 63 555 76
Telefon: 20 397 4144
Email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Indulási cím:

Vissza az oldal elejére