idopont keres
FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedin

HÍrlevél

Arcüreggyulladás

Az arcfájdalom leggyakoribb oka az arcüreggyulladás (sinusitis)

arcureggulladas fajdalomAz arc fájdalmának leggyakoribb oka az arcüreggyulladás. Az orrmelléküregek gyulladásos betegségeit főkként pneumococcus-, streptococcus-, staphilococcus-, influenza-, pneumo-bacilus és pseudodiphteria baktériumok okozhatják. A fájdalmas arcüreggyulladás kialakulhat keringésen keresztüli fertőzés miatt, de fertőző betegségek közvetlenül is okozhatnak orrmelléküreg gyulladást. A leggyakoribb arcüreggyulladást és fájdalmat okozó fertőző betegségek a skarlát, kanyaró, (morbilli), diftéria és a tífusz. Az arcüreg közvetlen fertőzésekor a kórokozó az arcüreg természetes nyílásain keresztül jut be a melléküregekbe. A fertőzést a víz alatti úszás során is bejuthat az arcüregekbe, de a fog gyulladása is közvetlenül ráterjedhet az arcüregre.
Az arcüreggyulladás (sinusitis) és a fájdalom, korlátozódhat csupán egy arcüregre, de a gyulladás egyidejűleg érinthet több arcüreget is. A kiterjedt fájdalommal együtt járó betegséget nevezzük multisinusitis-nek. Ha az arcüreggyulladás minden arcüreget érinti, akkor már pansinusitis alakul ki.  Az arcüreggyulladás klinikai megjelenése lehet heveny akut arcüreggyulladás, lehet idült, krónikus gennyes és nem gennyes arcüreggyulladás, amelynek megfelelően a fájdalom is különböző típusú lehet.

 

Fájdalmas barosinusitis, aerosinusitis, barotraumás arcüreggyulladás (sinusitis)

buvarkodas fajdalomAz orrmelléküregek barotraumáján azokat az ártalmakat értjük, amelyek az arcüregben lévő levegő nyomása és a külső légnyomás közötti nagy különbség következtében alakultak ki. Barosinusitis, aerosinusitis, barotraumás arcüreggyulladás (sinusitis) alakulhat ki repülőgépen, ill. búvároknál. Az aerosinusitis, barosinusitis, barotraumás arcüreggyulladás legjellemzőbb tünete az érintett melléküregek felett fellépő heves fájdalom. Az arcfájdalom feszítő jellegű, és a beteg abroncsszerű nyomást érez.

 


Fájdalommal járó arcüreggyulladások

sinusitis fajdalomAkut nem specifikus orrmelléküreg gyulladás leggyakrabban bakteriális fertőzés miatt alakul ki. Az akut nem specifikus orrmelléküreg gyulladás kórokozói a Pneumococcus-, Streptococcus-, Staphilococcus-, Haefilus influenzae és a Friedländer bacillus. A fertőzés az arcüreg természetes nyílásain keresztül vagy a nyálkahártya alatti nyirok útjain keresztül  terjed rá az orrmelléküregekre. A arcüreggyulladás klinikai tünetei, a fájdalom a fertőzés súlyosságától, az arcüregi váladék mennyiségétől, és a kiürülés lehetőségeitől függ. Az orrmelléküregi fájdalom többnyire az érintett melléküreg területére korlátozódik, de az arcüregi fájdalom kisugározhat a szomszédos szervek fele is. Az orrmelléküreg fájdalom rendszerint a reggeli órákban a legkifejezettebb. Ilyenkor a melléküregek pangó váladékkal teltek. Akut orrmelléküreg gyulladás inkább diffúz, bizonytalan fejfájást okoz, amely nem állandó, hosszabb időre akár ki is maradhat. A orrmelléküreg gyulladás és a fejfájás rendszerint meghűlés, nátha, allergia kapcsán újul ki, amely nem gyógyult meg. Az arcüregi fájdalom intenzitása lehajoláskor, köhögéskor, tüsszentéskor fokozódik. Akut, nem specifikus orrmelléküreg gyulladásnál a fájdalom mellett az orrdugulás és szaglászavar is jelentkezhet. A szaglászavar és orrdugulás mértéke az orrüregi nyálkahártya duzzanatának nagyságától függ. Az akut arcüreggyulladás az arcfájdalom mellett sokszor hőemelkedéssel és rossz közérzettel is társul. A sok orrfújás és orrcsepp használata következményeként gyakran előfordul a külső orr gyulladása, ami az arcüregi fájdalom mellett az orr fájdalmát is okozhatja. Az orr fájdalma különösen az orr érintésekor kifejezett. 


Heveny arcüreggyulladás fájdalma

arcureggyulladas fejfajas okaA heveny arcüreggyulladás (sinusitis maxillaris acuta) általában az orron keresztüli fertőzés miatt alakul ki. Akut arcüreggyulladás esetében a fájdalom a beteg oldali arcfélen jelentkezik. Az arc fájdalma nemritkán a halánték vagy a homlok területére, olykor a felső fogakba sugárzik. Az arcüreg (Highmore üreg) gyulladására jellemző, hogy a fájdalom intenzitása bizonyos mértékig függ a testhelyzettől. Az arcfájdalom fekve csökkenthet, különösen, ha a beteg az egészséges oldalon fekszik és a megbetegedett arcüreg felül van. Ha a fennjáró beteg lefekszik, a fájdalom nem azonnal, hanem csupán negyed-fél óra múlva szűnik meg. A fájdalom szalicil vagy amidazophen tartalmú fájdalomcsillapítókra általában jól reagál. A fejfájás a fej mozgatásakor, lehajláskor, minden megerőltetés alkalmával fokozódik. A szűk gallér okozta fejfájás és arcfájdalom erősödése a vénás pangás fokozódása miatt alakul ki.

 

Heveny homloküreg gyulladás (sinusitis frontalis acuta) és a fájdalom

homlok fajdalom homlokureggyulladasAz akut vagy heveny homloküreg gyulladás (sinusitis frontalis acuta) sok esetben az elülső rostasejtek gyulladásával egy időben jelentkezik. Heveny homloküreg gyulladás esetében a fájdalom rendszerint a kora reggeli órákban jelentkezik. Az akut homloküreg gyulladás (sinusitis frontalis acuta) általában a homloküreg területére korlátozódik. A homloküreg elülső fala kopogtatásra érzékeny. A heveny homloküreg gyulladásban a homloküreg alsó fala a belső szemzugban nyomás érzékeny, fájdalmas . Heveny homloküreg gyulladásnál a váladék a középső orrjárat elülső részén látható.

 

Heveny vagy akut rostasejt gyulladás (sinusitis ethmoidalis acuta) fájdalmai

rostasejtgyulladas Az akut rostasejt gyulladás (sinusitis ethmoidalis acuta), általában önmagában ritkán fordul elő. Az akut rostasejt gyulladás tünetei hasonlóak a homloküreg gyulladás tüneteihez. A heveny rostasejt gyulladás rendszerint az orrgyök környékén jelentkező fájdalommal jár. Akut rostasejt gyulladásban (sinusitis ethmoidalis acuta) gyakori a szem fájdalma is. Az elülső rostasejt gyulladásnál, a középső orrjáratban, hátsó rostasejt gyulladásnál a felső orrjáratban jelentkezik a váladék.

Az akut rostasejt gyulladás egy speciális formája, amikor a nasoethmoidalis sejtek gyulladnak be. Nasoethmoidalis gyulladás következtében altípusos arcfájdalom (arc neuralgia) lép fel a nervus nasociliaris és a ganglion ciliare által beidegzett területen (Charlin syndroma). A Charlin syndromát és a nasociliaris neuralgiát a belső szemzugban fellépő és orrhát felé sugárzó fájdalmak jellemzik. Charlin syndroma további jellemzője a váltakozó súlyosságú kötőhártya gyulladás (conjunctivitis), iritis, uvetis, keratitis, ulcus corneae. A szem nyomás érzékeny, fájdalmas. Nasoethmoidalis gyulladásban az orrnyálkahártya duzzadt, érzékeny, és fokozott váladék jelentkezik.

Az ékcsonti öböl heveny gyulladása (sinusitis shenoidalis acuta) szerepe a fájdalomban

Az ékcsonti üreg vagy iköböl gyulladása a sinusitis shenoidalis acuta többnyire pansinusitis részeként jelentkezik. Az iköböl gyulladása a sinusitis shenoidalis fájdalma nehezen lokalizálható, általában kisugárzó fájdalom jellemzi. Iköböl gyulladásban a fájdalom nem ritkán a fejtetőbe, tarkóba, a fülekbe vagy a homlokba sugárzik. Sinusitis shenoidalisban a váladék rendszerint a hátsó garatfalon csorog le.

Vákuum sinusitis, Sinusitis ex vacuo

vakuum sinusitis Vákuum arcüreg gyulladás, sinusitis jelentkezhet a homloküregben, az arcüregben, és az iköbölben. Vákuum sinusitisben az orrmelléküregek természetes nyílásai, az orrüregi nyálkahártya duzzanata következtében elzáródnak. Az üregekből a levegő felszívódik és az érintet arcüregek felett heves fájdalmak lépnek fel. Az arcüregi fájdalmak kopogtatásra és nyomásra nyilallóak. Ha az arcüregek elzáródása tartós, úgy az arcfájdalom mellett a melléküregi nyálkahártya is erősen megduzzad, vérbővé válik, és az üregekben folyadék jelenik meg.

Krónikus, idült orrmelléküreg gyulladások (krónikus sinusitis)

A krónikus orrmelléküreg gyulladás tünetei részben megegyeznek az akut orrmelléküreg gyulladás tüneteivel, de a panaszok kevésbé kifejezettek. A krónikus orrmelléküreg gyulladásban a fájdalmak mérsékeltek.  Az orrmelléküreg gyulladás tüneteit mutató betegnél fennálló állandó jellegű fájdalom inkább daganat lehetőségére hívja fel a figyelmet.

Krónikus, idült arcüreggyulladás (sinusitis maxillaris chronica)

kronikus arcureggyulladasKrónikus, idült arcüreggyulladás szinte alig jár fájdalommal, legfeljebb tompa, egyik arcfélre korlátozódó teltségérzet jellemző. Idült arcüreggyulladásban viszont előfordulhat a krónikus gyulladással okozati összefüggésbe hozható nervus infraorbitalis és nervus supraorbitalis neuralgia. Idült orrmelléküreg gyulladásban az arc és az orrüregi nyálkahártya jelentősen megduzzadt és igen gyakori a polipképződés is.


Krónikus, idült homloküreg gyulladás (sinusitis frontalis chronica)

Szaglaszavar A krónikus, idült homloküreg gyulladás akkor jár nagyobb fájdalommal, ha homloküregben váladék halmozódik fel vagy szövődmény társul. Krónikus homloküreg gyulladás fájdalmas lehet, ha gyulladásos folyamathoz supraorbitalis neuralgia is társul. Idült homloküreg gyulladásban az orrüregi nyálkahártya duzzanata többnyire mérsékelt és szaglászavar is gyakran jelentkezhet.


A krónikus, idült rostasejt gyulladás (sinusitis ethmoidalis chronika)

A krónikus, idült rostasejt gyulladás tünettana igen szegényes, általában nem jár fájdalommal. Az idült melléküreg gyulladások és rostasejt gyulladás kapcsán kialakuló polipok legtöbbször a rostasejtekből indulnak ki. Krónikus, idült rostasejt gyulladás akkor válik fájdalmassá, ha bakteriális felülfertőződés, szövődmény alakul ki.

 

Sluder syndroma (Sluder sphenopalatinalis neuralgia)

FEJFÁJAS ARCÜREGGYULLADÁS 2A Sluder szindróma, az iköböl, rostasejtek, vagy az arcüreg idült gyulladásával áll összefüggésben. A Sluder szindróma a ganglion pterygopalatinum-ból kiinduló idegfájdalom, neuralgia. A Sluder szindrómát heves tüsszögéssel járó nátha kíséri. Sluder szindrómában, a szemüregben és a belső szemzugban, az orr mélyén, a szájpadon fellépő állandó jellegű égető fájdalom jelentkezik. A Sluder szindrómát jellemző fájdalom olykor a csecsnyúlvány, a tarkó vagy a váll irányába sugárzik. A Sluder szindróma jellegzetessége még a szájpad és a garat nyálkahártyájának csökkent érzékenysége (hypaesthesia).

Fájdalommal járó orr melléküreg gyulladás szövődmények

Az orr melléküreg gyulladások szövődményei leginkább az idült gennyes gyulladások fellobbanása következményeként alakulnak ki. A fertőzés tovaterjedésének útja vagy közvetlenül a melléküreg beteg csontfalán át (ostitis, osteomyelitis, műtéti sérülés stb.) vagy vérkeringésen, a vénákon ill. a nyirokutakon keresztül terjed tovább.

 

Szövődményes homlokcsont osteomyelitis

A betegség magas lázzal, hidegrázással és gyakran meningeális izgalmi tünetekkel jár. Az érintett homlokcsonti terület fájdalmas, felette és a környezetében a lágyrészek duzzadtak.

Orr melléküreg gyulladás szövődményeként jelentkező szemüregi komplikációk (orbitális komplikációk)

tág pupilla 2Orr melléküreg gyulladást követő orbitális, szemüregi szövődmény gyermekeknél a rostasejt gennyesedés kapcsán alakulhat ki. A szemgödri fájdalmak főleg szemmozgáskor fokozódnak. Orbitális szemüregi szövődményre utal, ha a szem kidülled (exophtalmus), kötőhártyája erősen megdagad (chemosis), szemhéjcsüngés (ptosis), kettőslátás (diplopia), tág pupilla (mydriasis), látásélesség csökkenés (neuritis retrobulbaris) jön létre. Az orbitális szemüregi szövődmények további jellegzetessége a fájdalom, amit gyermekek esetében még gondosabban csillapítani kell.

 


Koponyaűri, intracraniális szövődmények orr melléküreg gyulladás miatt

subduralis-abscessus Az arcüreggyulladás miatt kialakult intracraniális szövődmények azonos oldali szemfájással és diffúz fejfájással járnak. Ez a fejfájás már a szövődmény kezdetén jelentkezik. Csaknem valamennyi melléküreg gyulladása okozhat koponyaűri, (intracranialis) szövődményt. A leggyakrabban a homloküreg gyulladás, a rostasejt gyulladás, iköböl gyulladás szövődménye lehet intracraniali szövődmény. A leggyakoribb komplikációk az extraduralis tályog, subduralis tályog, leptomeningitis, sinus cavernosus trombózis, encephalitis, homloklebeny tályog (abscessus). A sinus longitudinalis superior trombózisa esetén a fejtetőre korlátozódó fájdalmas oedema hívhatja fel a figyelmet. A vénás vér elvezetésének akadályoztatása miatt agy oedema keletkezik. A fokozott agynyomás változó erősségű, főként homloktáji fejfájásban, hányingerben, pangásos papillában, liquor nyomásemelkedésben és agyi góctünetekben nyilvánul meg.

Arcfájdalmat és fejfájást okozó orrmelléküreg mucokele

Az orrmelléküreg mucokele az orrmelléküreg gömbszerű tágulata, amelyben a felgyülemlő váladék általában sűrű, nyákos. Ha a mucokele nyákos tartama felülfertőződik gennyes lesz, ezt nevezzük pyokele-nek. Leggyakrabban a homloküregben és rostasejtekben alakul ki. A mucokele lassan fejlődik, ezért a tünetek nem viharosak. Kezdetben csak bizonytalan fejfájást okoz, de ha tovább növekszik, akkor a szemet (orbita) elnyomhatja és szemfájdalom mellett kettős látás jöhet létre.

 

Az orrmelléküregek jóindulatú daganatai is okozhatnak arc és fejfájást.

Wegener granulomatosis okozta fejfájás

Wegener-granulomatosis fejfajas A generalizált érgyulladás (vasculitis) okozó Wegener granulomatosis egyik formájában az orrban és melléküregekben jelenik meg és eredménytelenül kezelt arcüreggyulladás képében zajlik. A Wegener-granulomatosis az immunvasculitisek közé sorolt, ismeretlen eredetű megbetegedés. Kóroktanilag és szövettanilag nekrotizáló, granulomatosus kisérgyulladás. A Wegener-granulomatosis leggyakrabban a felső és/vagy alsó légutakat érinti, de generalizált formában a veséket is károsíthatja. A klinikai és patológiai tünetek mellett a Wegener-granulomatosis diagnózisának felállításában a magas specificitású antineutrofil citoplazmatikus autoantitestek kimutatása segít. A Wegener granulomatosis gyakran okoz fejfájást. A Wegener granulomatosis a fejfájás mellett hőemelkedéssel és lázzal is járhat, és általában csökken a testsúly is.

Arcfájdalmat és fejfájást okozó koponyacsont betegségek

NERVUS TRIGEMINUS FEJFAJAS MIGREN A koponyacsont és az arckoponya megbetegedései tartós helyi vagy diffúz fejfájás okai lehetnek. A jóindulatú daganatok általában lassan növekednek, ezért viszonylag tetemes nagyságot is elérhetnek anélkül, hogy fájdalmat okoznának. A jóindulatú daganatok neuralgiás fájdalmat eredményezhetnek, ha a daganat növekedése során közvetlen nyomás alá kerül a nervus trigeminus valamelyik ága. Fokozódó, de bizonytalan jellegű fájdalom jelentkezik, ha a daganat az agy fele nyomódik és nyomja az agyhártyát (dura). A jóindulatú melléküreg daganatok közül az osteoma fordul elő a leggyakrabban. Az osteoma elsősorban homloküregben és a rostasejtekben fordul elő. Osteoma miatt helyi fájdalom vagy fejfájás akkor jelentkezik, ha az osteoma növekedése folytán a homloküreg hátsó falát a koponyaüreg fele boltosítja. Az osteoma szemfájdalmat, exophtalmust eredményezhet, ha a daganat a szemgödör (orbita) fele terjed. A neuralgiás fájdalom mellett a rostasejtekből kiinduló vagy rostasejtekre terjedő osteoma jellemző tünete a gátolt orrlégzés.
A koponyacsont további fejfájást okozó csontosodási betegségei a kóros csontkinövés vagy exostosis, fibrosus osteoma, ill. a hyperostosis frontalis interna. Az exostosis, fibrosus osteoma, és a hyperostosis frontalis interna is okozhat fejfájásos panaszokat, amelyek inkább idősebb korban jellemzőek.

További fejfájást és arcfájdalmat okozó jóindulatú arcüreg daganatok a jóindulatú óriássejtes granulóma, és a chondroma. A jóindulatú óriássejtes granulóma inkább a rostasejtrendszer és az arccsont (maxilla) területén, a chondroma pedig homloküreg és a rostasejt-labyrintus közötti területen jelentkezik. Mind a rostasejtrendszer óriássejtes granulóma és az arccsont, homloküreg (maxilla), rostasejt-labyrintus chondroma tompa fájdalmat okozhat. Szintén fejfájást okozhat a chordoma, ami a chorda dorsalis maradványából kiinduló jóindulatú daganatos betegség.

Fejfájást és arcüregi fájdalmat okozhatnak az angiomák, és a különböző neurogén daganatok. További arcfájdalmat okozó neurogén daganatok a neuroma, neurinoma, neurofibroma, és a glioma. Az orrmelléküregekben növekvő, neurinoma, neurofibroma, glioma mind a nyomás miatt, mind pedig az idegek érintettsége miatt okoznak arcfájdalmat és fejfájást.


Az orrmelléküregek rosszindulatú daganatos betegségei is fejfájással és arcfájdalommal járnak

carcinoma pansinusitis A hám eredetű rosszindulatú daganatok (tumor) között a melléküregekben a leggyakoribb a laphámrák. Az adenocarcinoma az arcüregi nyálkahártya mirigyeiből indul ki. Az adenocarcinoma lassan, de feltartóztathatatlanul növekvő, igen nagy kiterjedésű daganatot képez. Az ameloblastoma egy átmeneti daganatfajta úgynevezett semimalignus daganat. Különös figyelmet kell fordítani a nagyfokú rosszindulatúságra való hajlamra. Ilyen fájdalommal is együtt járó semimalignus daganat a cylindrocellularis papilloma (Ringertz daganat).

Sajnos az orrüregbe türemkedő daganat külleme legtöbb esetben nem árulja el, hogy jóindulatú vagy rosszindulatú-e az elváltozás. A rosszindulatú, malignus daganatoknál (tumor) az elhelyezkedéstől és a nagyságtól függően változnak a tünetek. Az érzészavar, paraesthesia már az orrmelléküreg daganat tényleges megjelenése előtt jelentkezhet, de a fájdalom többnyire késői tünet. Az orrmelléküregek középső részéből kiinduló rosszindulatú daganatokra jellemző az arcfájdalom és a fülfájdalom. A fülfájdalom ebben az esetben egy kisugárzó fájdalom. Az orrmelléküregek alsó régiójából kiinduló daganatok inkább fogfájdalmakat okoznak. Kínzó fejfájás az orrmelléküregek felső régiójában megjelenő rosszindulatú daganatok velejárója. Ha a fogak, látszólag minden előzmény nélküli kilazulnak ez sok esetben az orrmelléküreg daganat korai tünete lehet. A rosszindulatú orrmelléküreg daganat előrehaladtával az arcüreg roncsolódik, és egyértelművé válik a fájdalom oka.

 

Fájdalom klinika elérhetősége

FÁJDALOM KLINIKA Szegeden
6724 Szeged, Kálvária tér 16.
Bejelentkezés: 70 63 555 76
Telefon: 20 397 4144
Email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Indulási cím:

Vissza az oldal elejére