idopont keres
FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedin

HÍrlevél

Fájdalom

Fájdalom fájdalom klinika A fájdalom a szervezetünk egyik önvédelmi mechanizmusa, amely jelentős szerepet tölt be testünk működésében. A fájdalom egy tényleges vagy potenciális szöveti károsodáshoz kapcsolódó kellemetlen érzékelési és emocionális élmény. Magát a fájdalmat, a test szöveteinek a károsodása váltja ki. A testet ért sérülések különféle fájdalomérzetet eredményezhetnek.

A fájdalomérzés abban különbözik a többi érzésféleségektől, hogy tudatosulása során rendkívül intenzív érzelmi (affektivitás) hatás is kíséri. A fájdalom rendszerint kellemetlen érzelmi színezetű, habár bizonyos esetekben bivalens (kellemes és kellemetlen egyszerre) érzelmi komponensek is kísérhetik.

 

 

serules fajdalom gyulladas,A fájdalomérzés a legkülönbözőbb ingerekre alakulhat ki. A leggyakoribb fájdalom kiváltó ok a szöveti károsodás. A fájdalmat kiváltó inger hatására a károsodott szervben vagy szövetben vérellátási zavar keletkezik és különböző kémiai anyagok szabadulnak fel. Az ártalom (noxa) hatására többek között bradykinin, szerotonin, hisztamin, hidrogén ionok vagy káliumionok szabadulhatnak fel.

A fájdalmat kiváltó károsító hatást (noxa) a fájdalomérző receptorok (nociceptorok) érzékelik. A fájdalom receptorok megtalálhatók a bőrben, az izmokban, a rostokban (fascia), az ízületekben, a csonthártyákban, a különböző zsigerek hámjában és falában.

A nociceptív fájdalomsérülés élettani szempontból hasznos. A nociceptív fájdalom figyelmeztet ugyanis a kialakult vagy fenyegető szövetkárosodásra, s annak elhárítását célzó magatartást és reflexeket vált ki.

 

fajdalom ideg érzetA fájdalomérző receptorok élesen elkülönülnek az alacsony ingerküszöbű elsődleges érző idegsejtektől, melyek mechanikus (vibráció, nyomás) vagy termikus (hideg, meleg) ingerekre aktiválódnak

A fájdalomérző receptorok valójában szabad idegvégződések, amelyek a bőrben, a nyálkahártyában, a savós nyálkahártyákban, a csonthártyákban, az izmokban, az erek intimájában, az agyhártyákban találhatók. Az egyes szervekben a fájdalomérző receptorok sűrűsége különböző. A fájdalmat a velőshüvelyű „Aδ” vagy a velőtlen „C” típusú rostok közvetítik.
A vastagabb, gyorsabban vezető „Aδ” velőshüvelyű rostok (15 m/s) a gyors azonnali, szúrós, éles fájdalmat közvetítik. Ezek a rostok felelősek a jól lokalizálható, körülírt, kisebb affektivitást kiváltó felületes fájdalomért.

A lassú vezetésű velőtlen „C” típusú rostok (1m/s) a lassú, égető, tompa fájdalom közvetítésében játszanak szerepet. A „C” típusú rostok a kevésbé lokalizálható diffúz, kisugárzó, erős affektivitást kiváltó mély fájdalmat közvetíti.

égő fájdalom kínzó ézetA gyors fájdalmat a betegek úgy érzékelik, mint egy éles fájdalom, hirtelen fájdalom, vagy szúró fájdalom. Gyors fájdalmat például, akkor érzünk, amikor az ujjunkat egy hegyes tűvel megszúrjuk. A gyors fájdalom leginkább csak a bőrre korlátozódó fájdalom típus. A gyors fájdalmat mechanikai vagy hőmérsékleti ingerek váltják ki.


A lassú fájdalmat a betegek égő fájdalomnak, kínzó fájdalomnak vagy lüktető fájdalomnak szokták leírni. A lassú fájdalom olyankor jelentkezik, amikor már szövetkárosodás is jelen van, mint például tályog képződés során vagy súlyos ízületi gyulladásnál.

A lassú fájdalom a test bármelyik szövetében kialakulhat. A lassú fájdalmat leggyakrabban mechanikai, hőmérsékleti és kémiai ingerek válthatják ki.

A fájdalom minden típusának észlelése a szabad idegvégződéseken, a fájdalomérző receptorokon (nociceptorok) történik. Sokféle kémiai anyagot találtak a károsodott szövetek kivonataiban, amelyek ingerlik a szabad idegvégződéseket.

A fájdalomérző rostok a többi szomatoszenzoros érzőpályához hasonlóan a gerincvelő hátsó szarván lépnek be, majd átkapcsolódás és kereszteződés után a thalamus magvaiban (VPL, VPM) végződnek.

Fájdalom klinika elérhetősége

FÁJDALOM KLINIKA SZEGEDEN
6724 Szeged, Kálvária tér 16.
Bejelentkezés: 70 63 555 76
Telefon: 20 397 4144
Email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Indulási cím:

Vissza az oldal elejére

Vissza a kezdő oldalra