idopont keres
FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedin

HÍrlevél

Fogfájás és arcfájdalom

Az arcfájdalom és fogfájás


Az arc fájdalmát gyakran fogászati és szájsebészeti betegségek is okozhatják.


fogfájás 2Az ínygyulladás, ínylob, vagy gingivitis túlnyomóan helyi irritáció következményeként (lepedék, fogkő, lepedékben élő baktériumok) alakul ki. Az ínygyulladás esetén a normálisan halvány rózsaszínű ínyszél élénk vagy livid vörössé válik, duzzadt lesz, vérzékennyé és érzékennyé válik. Az ínygyulladás előrehaladtával a fogfájás és a fog károsodása is kialakulhat.

A szájüreg betegségei közül fájdalommal járnak a nyálkahártyát érintő afták megjelenése is. Mind a heveny aftás gyulladások, mind a visszatérő fekélyes aftás gyulladások (reccurens aphtas ulceratio) égető fájdalommal és nehezített nyeléssel jár. Az aftával együtt járó fájdalom, elviselhetetlenné teszi a hétköznapokat ezért a fájdalomcsillapítás feltétlenül javasolt. Az afta okozta fájdalom legnagyobb veszélye, hogy a beteg nem iszik eleget és ezt a folyadék háztartás felborulásához vezethet. A fájdalmas afta miatti kiszáradás, különösen gyermekkorban lehet veszélyes.

 

A fogszuvasodás okozta fájdalmak

fog  betegség SzegedenA fog szuvasodása, ha előrehaladott stádiumba kerül, akkor elérheti a fog pulpát és fogfájdalommal járhat. Kezdetben pulpa vérbőség (pulpa hyperaemia) jön létre, amelynek hatására enyhe fogfájás kezdődik, amely a ingerhatás szűntével azonnal megszűnik. Pulpitis során a spontán fogfájdalom különböző ideig tartó neuralgiform rohamokban jelentkezik, amely a fogat ellátó ideg érzéstelenítésével bizonyosan megszüntethető. A fájdalommentes időszakban a fog (mechanikai, hő, elektromos, ozmózisos) ingerlésével a fogfájás tetszőlegesen kiváltható, provokálható. A pulpitis során a fogfájás leggyakrabban éjjel jelentkezik. A pulpitis jellege szerint szerózus, fibrinozus, purulens gyulladás lehet. A pulpitis kiterjedése szerint a koronai pulpára szorítkozó pulpitis partialis, a gyökérpulpát is érintő pulpitis totalis. Ha nem kezelik a pulpitist, akkor a fertőzés folytán a pulpa elhalhat (pulpitis gangrenosa). A már elhalt fog fájdalmatlan és ingerléssel sem váltható ki fogfájás.

 

fogfájás 3A fogfájás vagy odontalgia mindenki számára ismert, heves fájdalom, ami a fog és a hozzá kapcsolódó szövetek gyulladásainak tünete. A fogbetegségek általában fogfájdalommal járnak, de nem minden fogbetegségnél és a fogbetegségek nem minden szakában tapasztalunk fájdalmat. A fog fájdalma kiindulhat a fog koronájából vagy a fog nyaki részének felületéről, de leggyakrabban a fogfájdalom a fog belsejéből a fogbél (pulpa), vagy a fog gyökérhártyájának (periodontium) a területéről indul ki. A fog fájdalom kialakulásában a fogat környező lágy részek, az állcsont, és csonthártya idegei is részt vehetnek.

Ha fog koronájának felületéről a használat során elkopik a fogzománc, valamint a fog nyaki részén a dentinréteg károsodik, akkor ez a fog fájdalmához vezet. A fogszu, még mielőtt fogbélgyulladáshoz vezetett volna, máris fájdalmat okozhat. Fogfájdalmat tapasztalhatunk, már a fogszu keletkezésének kezdeti szakaszában is, amikor a fogállomány külső rétegén vegyi elváltozások jönnek létre. A fogat védő külső réteg, a fogzománc károsodása a dentinben lévő fibrillák vezetésével okoz fogfájdalmat.

 

Fogzománc sérülés és fogfájás

FFOGSZUVASODÁS 2ogzománc sérülés esetében a fogfájást az édes, a savanyú, a hideg vagy meleg italok, ételek fogyasztása váltja ki. Fogfájáshoz vezethet az érzékennyé vált fogfelszín érintése is. Ez a fogfájás típus nagyon heves fájdalom, viszont a fájdalom az inger megszüntetésével rövid idő alatt meg is szűnik.

A hő és vegyi hatások okozta fogfájdalmak mellett, a rágás alkalmával, a falat mechanikus nyomására is fájdalom jelentkezhet. A fog rugalmas dentin rétege, a rágás alatti nyomást a fogbélre közvetíti, ezért a fogfájdalom közvetlenül a harapáskor kezdődik. A fogfájdalom ebben az esetben éles, de a hasogató érzés hamar csökken és el is múlhat. Előrehaladott szuvas üregben, az ételrészek tartós nyomást gyakorolnak a fog belsejére, ezért a fájdalom is huzamosabb ideig megmaradhat. A dentin túlérzékenységével (hyperaesthesia dentinalis) együtt járó fájdalom a dentin lobos gyulladása nélkül is kialakulhat.

 

A fogszuvasodás és fogfájás

fogszuvasodás fogfájdalom 2A fogszuvasodás előrehaladtával a fogbélben (pulpa) keletkező gyulladások igen heves fájdalmat okozhatnak.

Heveny, felületes fogbél gyulladás

A heveny felületes fogbél gyulladásnál, a fog belsejében keletkezik a kellemetlen érzés, amely akár magától (spontán) fokozódik a fogfájásig. A fájdalom időtartama rövid, a fog károsodása nem súlyos, a fogat ebben az esetben általában még kezeléssel megmenthetjük.

 

Heveny, részleges fogbél gyulladás

Fogbélgyulladás 2A heveny részleges fogbél gyulladás jellemzője, hogy a fájdalom általában esténként jelentkezik. A fogfájdalom, szaggató jellegű, hirtelen jelentkezik és 10 perctől akár 1,5 óráig is tarthat. Ez a fogfájdalom jól körülhatárolható, a beteg a fájdalmas fogat képes megjelölni. A heveny részleges fogbél gyulladás okozta fájdalom általában nem sugárzik ki.

 

 

Heveny, teljes fogbélgyulladás

A heveny teljes fogbélgyulladás esetében a fogfájdalom viszont nagymértékben kisugárzó jellegű. A fogfájdalom igen heves, hosszantartó és rohamokban jelentkezik. A fájdalmas rohamok között rövid szünetek jelentkezhetnek. A fájdalom kisugározhat és kiterjedhet az állcsontra, a halántékra, fülre, szemre, alul a tarkóra, sőt a vállra is. A nagymértékben kisugárzó, heves fájdalmak miatt a beteg a kóros fogat csak ritkán képes pontosan megjelölni. A fogbél gyulladás bántalma 1-2 napig, de néha egy hétig is eltarthat. Kezelés hiányában a fogpulpa gyulladásához a foggyökérhártya károsodása is társulhat.

Heveny, gennyes részleges fogbélgyulladás

lyukas fog 2A heveny, gennyes részleges fogbélgyulladás feszítő, heves lüktetéssel társuló fájdalommal jár. A gennyes fogbélgyulladás gyakran borzongással (hidegrázással) kezdődik és pár naptól, akár több hétig is eltarthat. A gennyes fogbél gyulladásban a fogfájdalom folyamatos, fájdalommentes szünet nincs. A lüktetés, pulzálás csökkenésével a fájdalmat enyhülni érezzük, de a fájdalom teljesen nem szűnik meg. A fájdalom jól körülhatárolható, a beteg képes megjelölni a fájdalmas fogat.

 

Heveny, sérüléses fogbélgyulladás

A heveny sérüléses fogbélgyulladás, a fog törése vagy repedése után, a fogfájdalom 2-6 óra múlva jelentkezik. A sérülés kapcsán kialakult fogbél duzzanat miatt a fog érzékennyé válik a hőhatásokra és érintésre. A traumás, vagy fogsérülés kapcsán kialakult fogfájdalom 1-2 napig tart és kezelés nélkül a fog üszkös fogbélgyulladásba megy át.

 

Idült fogbélgyulladás

krónikus fogfájás 2Idült fogbélgyulladás (pulpitis chronica parenchymatosa) rendszerint nagyobb szuvas üreg jelenléte mellett alakul ki. A krónikus fogbél gyulladás mérsékelt, húzó feszítő fájdalommal jár, ami külső hatásokra (hőhatás, mechanikus hatás) provokálható. A beteg fog fájdalma rágáskor, a falat nyomása miatt csak, rövid ideig tart, de ezt követően fennmarad egy huzamos tompa, kellemetlen érzés. A krónikus fogbélgyulladással együtt járó fájdalmat a betegek néha hetekig, hónapokig is elviselik úgy, hogy a beteg fogon nem rágnak.

 

 

Idült, teljes gennyedő fogbélgyulladás


Idült teljes gennyes fogbélgyulladásnál a fájdalom lüktető, szúró, kisugárzó jellegű. A fog heves fájdalmához hidegrázás és láz is csatlakozhat. A folyamat súlyosbodása esetén a fájdalom fokozódik, a foggyökérhártya is begyullad, amelynek következtében a fog már érintésre is fájdalmassá válik. Súlyos esetben már a belélegzett levegő hőmérséklete is érzékenyen hat a fogra. A fog fájdalma sajnos ebben a stádiumban már csak a fog eltávolításával kezelhető.

 

Idült, üszkös fogbélgyulladás

IROSSZ FOG FOGFÁJÁS 2dült üszkös fogbélgyulladásnál a fogfájdalom spontán lép fel és heves, szaggató jellegű. A részleges heveny fogbél gyulladáshoz hasonlóan, a fájdalmatlan szünetek jelentkeznek, amelyet követően a fájdalom beálltát a fogban kellemetlen előérzet előzik meg. A teljes fogbélüszöknél a többnyire elszínesedett fog fájdalmas mindaddig, amíg a megbetegedéshez más bántalom nem társul. Nagyon erős, kétségbeejtő fájdalom jelentkezik, ha az idült fogbélgyulladás (fogbéllob, pulpitis acuta idiopathica concrementalis), berobban. A szövődményes esetben kínzó zsábás fájdalom jelentkezik, amely rohamokban mutatkozik és az egész arcfélre kiterjed. A fájdalmas rohamok rövidek ugyan (1/2-1 perc), de gyakran, akár óránként többször visszatérőek. Ez a fogfájdalom különösen éjjel jelentkezik.

 

Foggyökérhártya heveny gyulladása

A foggyökérhártya megbetegedések közül főleg a heveny gyulladások járnak fájdalommal. A foggyökérhártya szegélyének heveny gyulladása, valamely idegen testnek (fogkő, ételmaradék) a következtében alakulhat ki. A foggyökérhártya gyulladása szúró, heves, nyilalló fájdalommal jár, amelyhez a fogat környező lágy részek érzékenysége is társulhat. Betegek legtöbbször a fogat tartják fájdalmuk okául. A hőhatás, édesség és savanyú ízek a fog érzékenységét fokozzák. A foggyökér csúcsának heveny foggyökérhártya gyulladásánál a beteg a fájdalmas pontot meg tudja mutatni. A fájdalom harapáskor és rágáskor fokozódik. A fogfájás szaggató, nyilalló jelleggel bír, és úgy érzi, mintha az állcsont betegedett volna meg.

 

Heveny, gennyes, körülírt foggyökérhártya gyulladás

hőérzékeny fog 2A heveny gennyes, körülírt foggyökérhártya gyulladás fájdalma kezdetben enyhe, majd fokozatosan lüktető, szúró hevesebb fájdalommá fokozódik.

A heveny gennyes, körülírt foggyökérhártya gyulladást láz is kísérheti.

Ha súlyosbodik a fogkörüli gyulladás, akkor a fog hőérzékenysége, érintése, hidegvízre, és belélegzett levegőre fokozódik.

 

 

 Heveny, kiterjedt gennyes foggyökérhártya gyulladás

 A heveny kiterjedt gennyes foggyökérhártya gyulladás már igen heves fájdalommal jár. Ebben a gyulladásban a fog nagymértékben meglazul. A gyulladt fognak és a környező lágy részeknek az érintése azonnali fájdalmat okoz. A hideg és a meleg egyaránt fokozza a fájdalmat, amely igen heves, lüktető és kisugárzó lehet. A fájdalom folyamatos, nincs fájdalmatlan szünet, ami elviselhetetlenné teszi a fájdalmat. A fájdalmat hidegrázással együtt járó magas láz is kísérheti, ami akár 39-40° C is lehet.

   

Foggyökércsúcsi tályog

foggyökér tályog 2A foggyökércsúcsi tályog egy szövődményes károsodás, amely a lázas tünetek mellett szúró, lüktető fogfájdalmat eredményez. Foggyökér tályog esetében a fájdalom, váltakozó módon, de spontán jelentkezik, amely fájdalmas periódusok között fájdalommentes szünetek is kialakulnak. Ha a fogat oldal irányba mozgatjuk, akkor nem jelentkezik a fájdalom, viszont ha a fogat a hossztengelye mentén megnyomjuk, akkor igen heves fájás áll elő. Ha a képződött genny a foggyökércsatornán át nem tud kiürülni, akkor a fájdalom folyamatosan fennállhat.

A csont és foggyökérhártya heveny fertőző kötőszöveti gyulladása, leggyakrabban a felső fogaknál jelentkezik. A fogfájdalom a foggyökér táján jelentkező érzékenységgel és szúró fájdalommal veszi kezdetét. A fájdalomhoz hidegrázás és magas 39-41° C láz csatlakozik. A fogfájáshoz gyakran társul heves fejfájás és a felső ajkak, az arc, sőt a szemhéjak duzzanata is. A fájdalmas gyulladáshoz, néha állgörcs is (trismus) csatlakozhat. Ha a beteg fogat időben eltávolítjuk, akkor a duzzanat és a fájdalom megszűnik.

 

Krónikus, idült foggyökérgyulladás

állkapocsbetegség 2krónikus, idült foggyökérgyulladás számos kórképet foglal magába, amelyek csak ritkán és csak rágáskor jelentkező fájdalmat okoznak. A krónikus foggyökérgyulladások általában csak kellemetlen érzéssel járnak, mint pl. fog gennyedés, nyílt- és vaksipoly, ínytályog, vagy a fogak mozgékonnyá válása.

Ritkán, de számolni lehet a foggyökérhártya gyulladás fájdalmas, toxikus károsodásával is. A toxikus ínygyulladás alakulhat ki gyógyszeres, arzénsav vagy higanykezelés következtében is.

Igen súlyos fájdalomhoz vezethet a foggyökérhártya gyulladásának állcsontra terjedése. A körülírt fogmedri tályog, szúró, feszítő fájdalmat okoz, ami, néha lüktetéssel, pulzálással jár együtt. A felgyülemlett váladék és a genny feszülése feszítő csillapíthatatlan fájdalmat eredményez. Ha a tályog gyorsan alakul ki, akkor a fogfájdalom is hevesen és hirtelen jelentkezik, ha viszont folyamat lassú, akkor a fogüregi tályogok alig okoz fájdalmat. Ebben az esetben inkább csak a feszülés, tompa nyomó érzés mutatkozik.


Fájdalmat okozó csont és lágyrész gyulladások, odontogén gyulladások.

Az állcsont gyulladásos betegségei is általában arcfájdalommal, ill. fogfájással járnak. A fertőzés a fogon keresztül (transdentalisan), másrészt a fog mentén (peridentálisan) ráterjedhet csontra, a lágyrészekre, és a porchártyára. A fogfájdalom és a csontfájdalom, a porchártya érintettség miatt lükető, égő jellegű.
A peridontitisből, ha nem kezelik idejében és kellően a csontba terjedő csontvelőgyulladás osteomyelitis, periostitis odontogenes majd parulis keletkezik. A csontvelőgyulladás osteomyelitis a fájdalom mellett a fog pusztulását is eredményezhetik.

Fájdalom klinika elérhetősége

FÁJDALOM KLINIKA
6724 Szeged, Kálvária tér 16.
Bejelentkezés: 70 63 555 76
Telefon: 20 397 4144
Email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Indulási cím:

Vissza az oldal elejére