idopont keres
FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedin

HÍrlevél

Fejfájás és szembetegségek

Fejfájás és arcfájdalom a szembetegségekben gyakori tünet.


szemfájdalom 2A szemészeti betegségek gyakran okoznak fejfájást és migrénszerű panaszokat.
A szem betegségei és az orr, orrüreg betegségei hasonló jellegű fejfájásokat és arcfájdalmakat okoznak, ezért a szemészeti eredetű és az orr melléküreg eredetű fejfájások elkülönítése fájdalom klinikánkon és fájdalom ambulanciánkon kiemelt fontossággal bír.  Az orr eredetű (nasalis vagy paranasalis) fejfájás gyakran féloldali.

A szem eredetű fájások, ha nem helyi gyulladásos szembetegségről van szó, általában kétoldaliak. Az orr eredetű (nasalis) fejfájás reggel a legkínzóbb, a szemészeti (ocularis) fejfájás inkább este jelentkezik. Az orr eredetű (nasalis) fejfájást a fizikai munka, a szemészeti (ocularis) fejfájást a szellemi munka fokozza. Az akut nátha az orrmelléküreg eredetű fejfájást fokozhatja, a szemeredetű fejfájás a nátha alatt nem változik.

 
A szem betegségei közül a fénytörés rendellenességei okoznak fejfájást.

 
Jkancsal fejfájás 2ellegzetes szem fájdalommal járnak a távollátás, túllátás (hypermetropia), szemtengelyferdülés (astigmia), accomodatio zavar, kancsalság (strabismus), zöldhályog (glaukóma), és a szem gyulladásos betegségei. A zöldhályog (glaukóma) heveny alakjában rohamszerű szemfájás és fejfájás jelentkezik. A krónikus zöldhályog (glaukóma) szintén a szem fájdalmát és fejfájást eredményezhet. A fénytörési rendellenességekkel járó fejfájást az jellemzi, hogy leginkább megerőltetés pl. filmnézés, vagy közeli tárgyak nézése után vált ki fejfájást.

Ha a fejfájás a két szem együttes működésének hibájából származik (kancsalság, strabismus), akkor az egyik szem tartós eltakarása megszünteti a fejfájásos tüneteket. Erős fényben dolgozók fejfájásos panaszait a sphincter pupillae görcsös összehúzódása idézi elő. A szemizombénulások okozta fejfájások a fájdalmas panaszokon túl szédüléssel is járhatnak. A nem megfelelő szemüveg a viselése bizonytalan fejfájásokat is okozhat.

A fejfájásban szenvedő beteg, különösen a szem eredetű fejfájások esetében, kerüli a fényt (fénykerülés, photophobia). A fénykerülés, leggyakrabban olyan fejfájásoknál jelentkezik, ahol a fejfájás a homlok tájékon a legerősebb. A fejfájással együtt járó fénykerülést, photophobia elsősorban szem szöveteinek gyulladása idézi elő, ami könnyezéssel is járhat. Fejfájást okozó fénykerülés, photophobia jellemző az agyhártyagyulladás (meningitis), migrén, agydaganat, és orrmelléküreg gyulladásokban is.

Fájdalom klinika elérhetősége

FÁJDALOM KLINIKA SZEGEDEN
6724 Szeged, Kálvária tér 16.
Bejelentkezés: 70 63 555 76
Telefon: 20 397 4144
Email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Indulási cím:

Vissza az oldal elejére