idopont keres
FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedin

HÍrlevél

Fülfájdalom, fülfájás

Fülfájdalom, fülfájás, otodynia, otogen fájdalom

fulfajdalom fejfajas Szeged

A gyermekkori, és a felnőttkori fül fájdalma a leggyakoribb tünet, amellyel orvoshoz fordulunk. Gyakori kérdések mi a fülfájás oka, mik a fülfájás tünetei, mi a fülfájás kezelése, mit tehetünk a fülfájás ellen?

Fájdalom ambulanciánk segít a fül fájdalmával kapcsolatos panaszaiban. Van megoldás a visszatérő fülfájásra, és szívesen segítünk abban, hogyan kezeljük a fülfájást? Legfontosabb a fájdalom okának felderítése mert csak ekkor hatásos a fájdalom kezelése. Klinikánkon a legmodernebb mikroszkópos vizsgálattal állapítjuk meg a fájdalom eredetét.

 

 

A fül fájdalmát számos betegség idézheti elő és okozhatja.

 

ful ideg fajdalom 2

A fülkagyló külső elváltozási okozta fülfájdalmak

A külsőfül igen gazdag érzőidegekben, amelyek közvetítésével érezzük a fájdalmat. A külső fül elülső felszínének érző idege a VII. agyideg (nervus auricotemporalis és a nervus facialis). A külsőfül hátsó felszínét a X. agyideg ágai (nervus auricularis magnus) idegzi be. A hallójárat idegei a VII. agyideg (n. auricotemporalis) és X. agyideg ágai (nervus vagus ramus auricularis). Ezen az idegeken túl a fülnél az V. agyideg további érző rostjai (a nervus meatus auditorius nervi trigemini) is szerep játszanak az érzékelésben és a fájdalom kialakulásában.

 

Fájdalommal járó fülkagylósérülések

A fülkagyló sérülései mind éles, szúró fájdalommal járnak. Mivel a fülkagyló kiáll a fej síkjából, ezért ki van téve mindennemű külső sérülésnek.  E miatt a külső fület gyakran érik éles vagy tompa eszközöktől származó külső hatások. A fület ért sérülések, általában éles vagy tompa, lüktető fülfájással járnak. A fül beszakadását vagy leszakadását égető, éles fájdalom kíséri.

box fulfajas

Tompa erőbehatás esetén (birkózás, bokszolás, baleset) a fülkagyló felső részének elülső felszínén, a fülporc és a porchártya között vérömleny keletkezhet (haematoma auris vagy othaematoma). A haematoma területe duzzadt, kékes-vörös vagy lilás színű. A haematoma területén kezdetben tompa lüktető fájdalom jelentkezik, amely fájdalom később magától megszűnik.

Ha a fülkagyló sérülését követően az othaematoma elfertőződik, akkor porchártya gyulladás alakul (perichondritis auriculae) ki, ami ismételten jelentkező igen éles fájdalommal jár.

kronikus kozepful gyulladas fajdalom 2A krónikus középfülgyulladás maga nem okoz fájdalmat. A krónikus középfülgyulladás mellett jelentkező fülfolyás viszont a külső fül porchártyájának gyulladását (perichondritis) eredményezheti és ekkor már fájdalom léphet fel.
A fülkagyló fagyási vagy égési sérülése is éles fájdalmat eredményezhet. Olykor a fülkagyló égési és fagyási sérülését követően, vagy a hallójárati furunkulusból (fül abscessus) terjed át a fertőzés a fülkagyló porcra. A fülkagyló fertőzése a külsőfül porchártya gyulladását vagy külsőfül perichondritisét eredményezheti. A fül porchártya gyulladás területén a bőr belövellt, duzzadt. Mivel a fül porchártyája gazdag ideghálózattal rendelkezik, ezért a gyulladt fül érintésre igen érzékeny, fájdalmas.

Perichondritis fulfajas 2A hőhatások közül a gőz, a forró folyadék, nyílt láng, forró vagy megolvadt fémek okozta sérülések a fül éles, égető fájdalmát eredményezik. A fül fájdalmának oka lehet és szűnni nem akaró fájdalommal járnak, a sugárzó energia okozta külsőfül égési sérülések, és a vegyi anyagok okozta felmaródások.
A külsőfül viszketését és fájdalmát okozhatják fül bőrének betegségei is. A külsőfül bőrgyulladásos betegségei (dermatitis) is gyakran fájdalom kiváltó tényező lehet. A leggyakoribb fülfájdalmat okozó bőrbetegségek: az impetigo, orbánc, erysipellas, mycositis, kontakt dermatitis, toxikus irritatív bőrgyulladás, atopiás dermatitis, mikróbás ekcéma, diszhidrotikus ekcéma, dermatitis asteatotica is általában viszketéssel és fájdalommal járhatnak.

 

Fültükrözéssel diagnosztizálható fülfájdalmak, fülfájások.

A külső hallójárat betegségei által okozott fülfájdalom okai

A külső hallójárat fájdalmát különböző sérülések, barotraumák, idegentestek és gyulladások válthatják ki.

otitis-externa hallojarat gyulladas 2A leggyakrabban a külső hallójárat gyulladásos betegségei (otitis externa) okoznak fül fájdalmat. A hallójárat fájdalmas gyulladását allergiás, seborrhoeás, folyamatok, generalizált bakteriális fertőzések is okozhatják. Ily módon okoz fülfájást az otitis externa diffusa, és otitis externa circumscripta furunculosa. A hallójárat vírusos fertőzései (otitis externa haemorrhagica, myringitis bullosa, herpes zoster oticus) is gyakran a fül fájdalmát okozzák. Fájdalmas gyulladást eredményezhetnek a hallójárat helyi bakteriális, gombás fertőzései is. A fájdalmas, hallójáratból kiinduló gyulladások a fülkagyló és a nyak bőrére is ráterjedhetnek, más esetekben pedig a fület övező bőr gyulladásai (impetigo) és dermatosisai (pl. psoriasis) terjednek a hallójáratba.

diiffuz hallojarat gyulladas okaA leggyakoribb fülfájdalmat (otodynia) okozó betegség a diffúz hallójárati gyulladás (otitis externa diffusa). A diffúz otitis externa heveny szakaszát az ödéma és a gyulladásos beszűrődés jellemzi. A kezdeti enyhe, égető érzés rövid idő alatt heves fájdalommá fokozódik, amely főként rágáskor és nyeléskor kifejezett. A fül fájdalma diffúz hallójárat gyulladásban sokszor lüktető, pulzáló és szinte elviselhetetlen a beteg számára. A fül bemeneti porca a tragus nyomásérzékeny. A folyamat eleinte a porcos hallójárati szakaszon a legkifejezettebb, később a fájdalmas gyulladás az egész hallójáratra ráterjed. A külső hallójárat gyulladásának idült szakaszában a hallójárat fájdalma csökken és főként a kínzó viszketési panaszok a legjellemzőbbek. A viszketés tartóssá válása felveti a gombás felülfertőződés gyanúját is.


A hallójárat körülírt gyulladása, az otitis externa circumscripta vagy furunculosa, kezdetben feszülésérzést, majd a mélybe terjedő a tályog növekedésével egyre fokozódó fájdalmat okoz. Igen kifejezetté válik a fül fájdalma a hallójárat porcának, a tragusnak az érintésekor vagy a fülkagyló hátra- és felfelé húzásakor. A hallójárat hámja és a porchártya (perichondrium) között szoros anatómiai kapcsolat áll fent.  Emiatt viszonylag kisebb fokú gyulladás esetén is igen jelentősek a rágáskor fokozódó fájdalmak. A hallójárat elülső falából kiinduló furunkulus fájdalmas szájzárral is járhat. Súlyos esetben a gyulladásos, vizenyős, gennyes folyamat átterjedhet a fülkagyló tapadási vonalába és a fülkagyló a koponyacsonttól fájdalmasan elemelkedik.


gomba hallojarat 2A gombás hallójárati gyulladások (otomycosis) lehetnek elsődlegesek és másodlagosak a bakteriális és vírusok hallójárati gyulladáshoz kapcsolódóak. A gombás hallójárati gyulladások inkább viszketéssel járnak, mint fájdalommal, de a fájdalom is előfordulhat, különösen, ha felülfertőződik, és a hallójárati porc is gyulladásba kerül.

A leggyakoribb vírusfertőzések okozta hallójárati gyulladások, otitis externa haemorrhagica, influenzás eredetű myringitis bullosa esetén majdnem mindig a vezető tünet a fülfájdalom. Vírusos hallójárati gyulladásokat a hallójárat mélyén, a hátsó felső falon, a dobhártyával határos területen és a dobhártyán képződő különböző nagyságú, kékesvörös színű hólyagocskák jellemzik. A vírusos hallójárati gyulladás kezdeti tünete a hirtelen fellépő heves fülfájás (otodynia). A hólyagocskák megnyílását jelző savós-véres fülfolyás már az első 12 órában mutatkozik. A heveny középfülgyulladástól eltérően, a fájdalom a vírusos hallójárati gyulladás esetében nem enyhül a fülfolyás (otorrhoea) megindulásával. Minthogy a vírusos hallójárati gyulladás a dobüreget nem érinti, ezért a hallás nem változik. Abban az esetben, viszont, ha a hallójárat gyulladásos folyamata tovább terjed a középfülre és ott középfül gyulladást is okoz, akkor a fájdalom ismét fokozódik és vezetéses típusú halláscsökkenés is társul.

herpes fulfajdalom 2A herpesz vírus okozta hallójárat gyulladás (herpes zoster oticus) egyik jellegzetes tünete a kifejezett fájdalom. A herpes zoster főleg felnőttkorban előforduló vírus okozta betegség. A fertőzés egy, vagy több érző idegdúcban hozhat létre vérzékeny haemorrhagias gyulladást. Az érintett idegdúcból (ganglionokból) eredő érzőidegek által beidegzett bőrfelületen fájdalmas hólyagok jönnek létre. A fül herpesz (herpes auricularis) egyre fokozódó, heves fájdalmakkal kezdődik. Az alvást is zavaró tartós vagy rohamokban jelentkező fájdalmak az idegi lefutást követő Hunt-zónákban (fülkagyló, külső hallójárat, dobhártya) jelentkeznek. Fül herpeszben a fülön mérsékelt duzzanat és belövelltség látható. Fül herpesz során a fül környéki nyirokmirigyek is duzzadtak. A fül herpesz során a közérzet rendszerint rossz, a beteg lázas. A 3-7. napon a fájdalmak csökkennek, vagy megszűnnek és megjelennek a herpeszes hólyagok. A fül herpeszre jellemző érzésvar a látható klinikai tünetek megszűnése után is változó ideig megmaradhat.

 


A külsőfül, a hallójárat daganatai és a fájdalom

A külsőfül és a hallójárat daganatai általában fájdalmatlanok. A hallójárati rák, carcinoma esetén intenzív fájdalom rendszerint csak már előrehaladottabb stádiumban jelentkezik. Kínzó fájdalmak akkor lépnek fel, ha a daganat eléri a csonthártyát (periosteum).


Középfül betegségek okozta fül fájdalmak, fülfájások

dobhártya ful fajdalom 2A dobhártya igen gazdag érző, szenzoros rostokban, amelyek az érzékelésen túl nagy szerepet kapnak a fájdalom kialakulásában. A dobhártya kívülről a ramus auricularis nervi vagi (X. agyideg), belülről a plexus tympanicus beidegzése alatt áll. A dobhártya idegei a ramus auricaularis nervi vagi (X. agyideg), a nervus auriculotemporalis n. facialis (VII. agyideg) és a plexus tympanicus. A nervus vagus (X. agyideg) a dobhártya elülső fölső negyedét, míg a nervus trigeminus (V. agyideg) a dobhártya további három negyedét idegzi be.

A dobüreg beidegzésében is számos ideg vesz részt. A dobüreg, középfül érző idegei a nervus glossopharyngeus, nervus facialis, nervus sympaticus ágai, amelyek a nyálkahártyában a plexus tympanicust alkotják. Ezeknek az idegeknek az aktivitása váltja ki a fülfájdalmat. A nervus glossopharyngeus a ganglion petrosumból ered, amely kapcsolat tehető felelőssé a garat folyamatok fülbesugárzó fájdalmáért.


Barotraumák okozta fül fájdalmak

buvarkodas fajdalom 2A középfül nyomáskülönbségen alapuló, barotraumája, aero-otitis media (barotitis, vagy otobarotrauma) a középfül nem fertőzéses eredetű heveny vagy idült gyulladásos reakciója, amely olyan esetekben következik be, amikor a dobüregben levő nyomás lényegesen alacsonyabb a környezet atmoszferikus nyomásánál. Ez a negatív dobüregi (intratympanicus) nyomáskülönbség többnyire robbanásoknál, ejtőernyős ugrásokkor, zuhanórepüléseknél jöhet létre és kialakul az aero-otis media acuta. A barotrauma rendszerint heves fájdalommal, fülzúgással, fülcsengéssel, enyhe szédüléssel és fül teltség érzéssel járhat.

 

A középfülgyulladások okozta fülfájások

fulfajas kozepfulgyulladas 2

Az akut fülkürt hurut (otitis media acuta non suppurativa, otitis media catharralis acuta simlex, catarrhus tubae) okozta fülfájás, igen gyakran jelentkezik gyermekeknél és felnőtteknél akut felső légúti megfázáshoz kapcsolódóan. A fülkürt hurut során a dobüreg nyálkahártyája felszívja a levegőt, és a dobüregben légnyomás csökken. Fülkürt hurut esetén, a nyálkahártya feszülése miatt a beteg tompa fájdalmat, teltség érzést, pattogást, és vezetéses típusú halláscsökkenést érez. Fülkürt hurutban akkor is fülfájdalom jelentkezik, amikor orrfújáskor berobban a levegő a dobüregbe.

Az akut fülkürt hurutot gyakran heveny, savós középfülhurut (otitis media catarrhalis acuta serosa) követi, amely során a dobüregben kezdetbe vízszerűen áttetsző, majd szalmasárga savó jelenik meg. Heveny savós középfülhurut alatt a dobüregben a nyomás kiegyenlítődik. Heveny savós középfülhurut a kiegyenlített nyomás miatt fájdalmatlan. A dobüregben akkor jelentkezik csak fájdalom, ha heveny savós középfülhurutot, serosus otitist pl. barotrauma előzte meg. A folyadékgyülem növekedésével a dobüregi vákuum csökken és a fájdalmak mérséklődnek. A vírus okozta-, és allergiás savós középfülhurut szintén fájdalmatlan.

 

Heveny, gennyes középfülgyulladás, otitis media acuta suppurativa okozta fülfájdalom

Gennyes kozepfulgyulladas 2A heveny, akut gennyes középfülgyulladás az egész középfül üregrendszerét kibélelő nyálkahártya (mucoperiosteum) gennykeltő baktériumok okozta gyulladása. Az akut gennyes középfülgyulladás vezető klinikai tünete a fájdalom (otodynia) és halláscsökkenés. Az akut gennyes középfülgyulladás során kialakult fülfájás többnyire lüktető. A dobüregi fájdalmat kezdetben a dobüregi nyálkahártya vérbősége és duzzanata, később a felhalmozódó váladék feszítő hatása váltja ki. Olykor már akut gennyes középfülgyulladás első napjaiban is előfordul a fül mögött a csecsnyúlvány fájdalmassága, a lobos nyálkahártya ereinek értágulata miatt. A dobhártyát ellátó erecskék a fokozott dobüregi nyomás következtében elzáródnak, és a körülírt dobhártya elhalások (necrosis) miatt a dobhártya kiszakad (perforál). A dobhártya spontán kifakadása (perforáció) után a fülfájás, a csecsnyúlvány fájdalmassága és a láz rendszerint megszűnik, vagy csökken.

 

Csecsemők- és kisgyermekek akut középfülgyulladások alatti fülfájása

gyerek fulfajas 2Megfigyelt tény, hogy a fogzás és az akut középfülgyulladás gyakran egy időben fordul elő. Ennek a magyarázata abban keresendő, hogy a fájdalmas fogzás miatt csökkent a csecsemő ellenálló képessége a felső légúti hurutokkal és ezek szövődményeivel szemben. A csecsemők középfülgyulladásaiban az általános tünetek dominálnak. A csecsemő lázas, a fülfájdalom miatt nyugtalan, sokat sír, rosszul alszik, keveset eszik. A gyermek gyakran a fülfájás miatt a fülkagylóját dörzsöli, húzogatja. Csecsemő- és kisgyermekkori akut középfülgyulladások szövődményei is igen fájdalmasak. Nagyobb gyermekeknél észlelhető szövődményes csecsnyúlvány gyulladás (mastoiditis) tünetei a fül mögötti fájdalom, a bőrpír, a nyomásérzékenység, és a duzzanat. Az akut középfülgyulladások csontraterjedő szövődménye csecsemőkorban az otoantritis, vagy retrotympanalis otitis. A csecsemőkori otoantritis és retrotympanalis otitis esetén még nem jellemző a bőrpír, a nyomásérzékenység, és a duzzanat. Ez diagnosztikus szempontból nagyon fontos különbség.

 

Vírusos eredetű, akut középfülgyulladás, otitis media haemorrhagica kapcsán kialakult fülfájás

influenza fülfájdalomA haemorrhagiás középfülgyulladás influenzajárvány alkalmával jelentkezik a leggyakrabban. A vírusos eredetű, akut középfülgyulladás kezdetben egy heveny savós középfülhurut (otitis media catarrhalis acuta serosa), amelyhez a dobhártya hasonló természetű betegsége myringitis bullosa társulhat. A vírusos eredetű, akut középfülgyulladás kórokozója vírus és gyakran arcüreggyulladással együtt fordul elő. A vírusos haemorrhagiás középfülgyulladás heves fülfájással, magas lázzal és korai csecsnyúlvány érzékenységgel jár.

A krónikus középfülgyulladások azért is alattomos betegségek, mivel nem járnak fájdalommal. Az otitis media chronica non suppurativa, otitis media chronica suppurativa, az otitis media chronica mesotympanalis, otitis media chronica cholesteatomatosa, otitis media tuberculotica, otitis media syphilitica akkor mutat fájdalmat, ha felülfertőzéssel, szövődménnyel vagy a hallójárat gyulladásos folyamataival kombinálódik.

 

A gennyes középfülgyulladások szövődményei okozta fájdalmak

A gennyes középfülgyulladások (otitis media suppurativa) szövődményei akkor jönnek létre, ha a gyulladásos folyamat már nem csak a középfül nyálkahártyájára (mucoperiosteum) korlátozódik, hanem valamilyen irányban átterjed a szomszédos vagy távolabbi struktúrákra.

 

Az akut mastoiditis okozta fájdalom

csecsgyulladás mastoiditis 2A heveny csecsnyúlványgyulladás mastoiditis acuta, az akut gennyes középfülgyulladás szövődménye. Az akut gennyes középfülgyulladásnál a betegség gyógyulásával párhuzamosan általában csökkennek a fájdalmak. Az újból jelentkező vagy fokozódó fájdalom szövődményre mastoiditisre utalhat. Ugyancsak a mastoiditis kialakulására kell gondolni, ha a fülfájdalom (otodynia) az otitis egész ideje alatt az antibiotikus kezelés ellenére sem mérséklődik. A fájdalom a nyak vagy az alsó állcsont felé sugárzik, kopogó jellegű, és a fájdalom kopogtatási maximuma (punctum maximum) az antrum mastoideumnak megfelelő csontfelszínen van (MacEwen-háromszög). Ha a folyamat tovább romlik, akkor a genny kitör és subperiosteális tályog alakul ki. A járomív fele terjedő folyamatnál (zygomaticitis) a lágyrészek főkként a kagyló tapadási vonala felett duzzadnak. Ha a tályog a csecsnyúlvány elülső oldalánál tör át, ahol a musculus strernocleidomastoideus tapad, akkor alakul ki az un. Bezold-mastoiditis. A Bezold-mastoiditis igen erős fájdalommal jár, mivel ilyenkor a tályog kemény gennyes beszűrődése az izom felső harmadánál és a tapadása alatt helyezkedik el.


Ha a gennyes folyamat a piramiscsont csúcsa fele tör át és betör az pyramiscsont (os petrosum) celláiba, akkor beszélünk pyramiscsúcs-gennyesedésről. A piramiscsúcs gennyedés (petrositis) Gradenigo-szindrómával jár, amelynél egyes esetekben a fájdalom különösen a fejfájás is jelentkezhet. Petrositis egyik jellegzetes tünete a szem mögötti (retrobulbáris) fájdalom. A piramiscsúcs gennyedés során a szem mögötti vagy körüli, a nervus trigeminus 1. ágára kiterjedő fájdalmak kezdetben időszakosan és főleg éjjel jelentkeznek, később állandósulnak. A petrositis további fájdalmas tünete a fejfájás, a fülfájás (otalgia). Ha középfülgyulladás miatt végzett mastoidectomai vagy radikális fülműtét után is megmarad a fül fájdalma az is a petrositis gyanúját erősítheti meg.

Fájdalom klinika elérhetősége

FÁJDALOM KLINIKA SZEGEDEN
6724 Szeged, Kálvária tér 16.
Bejelentkezés: 70 63 555 76
Telefon: 20 397 4144
Email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Indulási cím:

Vissza az oldal elejére