idopont keres
FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedin

HÍrlevél

Torokfájás, torokfájdalom oka és kezelése

TOROKFÁJDALOM, SÉRÜLÉSEK ÉS BALESETEK


torokfájás garat SzegedenA torok fájdalma gyakran valamilyen a garatot ért sérülés vagy baleset kapcsán alakul ki. A torokban sajnos előfordulhatnak égési és marási sérülések, amelyek komoly fájdalommal járnak. A forró folyadék okozta sérülések mindenekelőtt gyerekeknél fordulnak elő, míg a különböző vegyi anyagok okozta marási sérülések inkább felnőttekre jellemző és ezek mind torokfájással járnak. A garat sérülés oka a gyermekeknél legtöbbször a tapasztalatlanság, felnőtteknél pedig a vegyi anyagokat tartalmazó üvegek felcserélése (permetezőszerek, lúgok, savak, tisztítószerek) ill. szándékos, öngyilkossági szándék (sósavval, lúggal, kénsavval stb.).
A torok és a garat leforrázás és a felmaródás tünetei rendkívül hevesek és fájdalmasak. A nagyfokú torokfájdalom a szájban és a garatban, a nyelveken, ajkon jelentkezik, amelyet sokszor elviselhetetlen fájdalom, bőséges nyáladzás, és a nyelés akadály kísér.

garat idegentest torokfájásA torokban gyakran idegentestek okoznak torokfájdalmat. Kisebb, hegyes tárgyak, csontszilánkok, halszálkák, fogkefesörte, tű, üvegszilánkok, elsősorban a mandulákba, a nyelvgyökbe, a gégefedőbe, és a garat oldalfalába szúródhatnak és ott okozhatnak fájdalmat. Különösen éles lehet a torokfájdalom, ha a sérülés után gyulladás vagy szövődmény alakult, mert a beteg nem került szakszerű ellátásra. A gyulladásos folyamat szövődményes lehet, tályoggá fajulhat, amelyet szintén torokfájás kísér. A garatsérülés szövődményes esetében a fájdalom fokozódik, nyelés szinte elviselhetetlenné válhat.

nyelvharapás torokfájásA nyelv harapásos sérülése a garat egyik legélesebb fájdalma. A nyelv fájdalma harapás után általában a bő vérellátás miatt lüktető, pulzáló. A nyelv sérülését majdnem mindig vérzés is kíséri. A táplálékkal együtt lenyelt élő darázs-, méh-, illetve rovarcsípések fájdalma először szúró, égető, csípő, majd kísérő tünetként jelentkező nagyfokú vizenyő, oedema képződés miatt a nyelv fájdalma lükető, pulzáló. A darázs-, méh-, illetve rovarcsípés okozta oedema továbbterjedhet a garatban, ill. a gégebemenetben, ami akár fulladásveszélyt is hordozhat magában. Az azonnali orvosi beavatkozás, akár életet is menthet.

A kemény és a lágyszájpad, valamint a garat hátsófalának szúrásos sérülései különösen gyermekeknél fordulnak elő és mindig garat fájdalommal járnak. A gyermek torka általában eleséskor sérül, amikor a szájukban hegyes ceruza, játékszer található. A garat és szájpad szúrásos sérülései a garat egyéb sérüléseihez hasonlóan nagy fájdalommal és vérzéssel járnak.

 

FÁJDALMAT KIVÁLTÓ PROCESSUS STYLOIDEUS ELONGATUS

processus styloideus elongatus torokfájásA processus styloideus elongatus, a ligamentum stylohyoideum fejlődési rendellenességeként, vagy korai elcsontosodásaként okozhat fülbe sugárzó fájdalmat a garatban. A processus styloideus túlzott meghosszabbodása nyelési fájdalmat okozhat. A processus styloideus elérheti a mandulákat, sőt akár elő is domboríthatja a garat nyálkahártyáját. A nyeléskor, rágáskor vagy beszéd közben jelentkező fájdalom a glossopharyngeus-neuralgiára emlékeztet. A kidomborodó garat érintésekor a beteg éles, fülbe sugárzó fájdalmat jelez. Sokszor a bizonytalan, ismeretlen eredetű garatfájdalom és fülfájdalom oka csak a mandulaműtét után, a meghosszabbodott processus styloideus felszínre kerülésekor derül ki.

 

TOROKFÁJÁS TOROKGYULLADÁS MIATT

Pharyngitis torokgyulladás 2A torokgyulladás egy összefoglaló név, amely általában mindig fájdalommal jár. Többfajta betegség okozhat fájdalmat a torokban.
A „torokgyulladás" kifejezést használunk például a mandulagyulladás (tonsillitis), a garatgyulladás (pharyngitis), esetében, amikor a gyulladás és a fájdalom oka csak a garatot érinti. Fájdalmas torokgyulladásról beszélünk akkor is, amikor a gyulladás, a garaton kívüli területre terjed. A fájdalmas torokgyulladás kifejezést használják fájdalmaik esetén olyan betegek is, akinek már nincs is mandulája, mert azt eltávolították. A torokgyulladás, vagyis az angina (lat. angere fojtatni, szorongatni) ezek szerint tágabb körű fogalom, mint hogy csak egy-egy körülírt szerv betegsége lenne.

 

FÁJDALOMMAL JÁRÓ GARATGYULLADÁSOK ÉS TOROKGYULLADÁSOK

Angina torokfájásAz akut torokgyulladás (pharyngitis) a garat nyálkahártyájának valamely általános fertőzés kapcsán kialakult, igen gyakori megbetegedése. Az akut torokgyulladásnál, pharyngitisnél, a torokfájás, a torok égető, szúró, kaparó érzéseként jelentkezik, és sokszor a nyelés is fájdalmas. A torokgyulladásnak hurutos (catarrhalis), follicularis, lacunaris fajtáit különíthetjük el és ezek a torokgyulladások mind a torok fájdalmával járnak.

Angina esetében a garatnyálkahártya gyulladása mellett a Waldeyer nyirokgyűrű elemei, a mandulák is gyulladásba kerülnek. Az angina esetében a nyirokszervek érintettségétől függően angina catarrhalis simplex és angina lacunarist különíthetünk el. Az angina kezdeti tünetei, hogy a néhány napig tartó lappangási időszakban étvágytalanság, levertség, és fejfájás jelentkezik. Maga a betegség sokszor magas lázzal, hidegrázással és végtagfájdalmakkal kezdődik. A nyelés és a beszéd kifejezetten fájdalmas és olykor a fájdalom fülbe sugárzó. Gyermekeknél nem ritkák az egy időben jelentkező a csípőfájdalmak, térdfájdalmak, és hasi fájdalmak, valamint meningeális izgalmi jelenségek, amelynél fejfájást is jelentkezhet.

 

MONONUCLEOSIS INFECTIOSA ÉS FÁJDALOM  Pfeiffer-féle mirigyláz

monunucleosis torokfájásA mononucleosis infectiosa vírus eredetű fertőző betegség, amelyet láz, általános nyirokcsomó duzzanat, a mononuclearis sejtek megszaporodása és heterophil antitest reakció jellemez.
Az angina monocytotica vagy mononucleosis infectiosa, az angina egyik speciális formája, ami szintén nagy garat fájdalommal jár. A mononucleosis infectiosa acuta, fertőző vírus okozta lázas betegség. Mononucleosisban rendszerint a nyirokcsomók és a lép megnagyobbodnak, a vérben a mononucleáris sejtek felszaporodnak.

 

A mononucleosis infectiosa oka

A mononucleosis infectiosa betegséget az Ebstein-Barr vírus (EB-vírus) okozza. Az Ebstein-Barr vírus a herpes vírus csoportba tartozik. A mononucleosis lappangási ideje10-12 nap, lefolyása 2-4 hét.

Klinikai lefolyás szerint a mononucleosis infectiosának 3 típusa különböztethető meg.

1. Anginás alak (angina monocytotica). Torok fájdalmak és garat tünetek dominálnak.
2. Tífuszos alak. A mononucleosis ebben a formában magas, folytonos lázzal, tífuszhoz hasonló általános tünetekkel jelentkezik. A fájdalom itt is jelentkezik.
3. Lymphoglanduláris forma. A mononucleosis ebben a típusában a fájdalmas nyirokcsomók megnagyobbodása dominál, elsősorban a nyaki régióban. Ez a gyermekkori mononucleosis leggyakoribb megnyilvánulási formája (Pfeiffer-féle mirigyláz).

A mononucleosis infectiosa tünetei és kórlefolyása

mononucleosis fájdalomA mononucleosis infectiosa a lappangási idő után lassú kezdettel, ritkábban hirtelen lázzal, enyhe torokfájdalommal, babnyi, mogyorónyi, el nem gennyedő nyirokcsomó duzzanatokkal kezdődik. A nyirokcsomók az állkapocs mögötti szögletben, a nyakon, a tarkón és a test hajlatokban jelentkeznek. Ezek a nyirokcsomók is gyakran fájdalmasak érzékenyek. A mononucleosisban gyakran jelentkező felsőlégúti hurut, tonsillitis catarrhalis, tonsillitis follicularis, tonsillitis ulcerosa vírusfertőzés vagy bakteriális felülfertőzés következménye. A mandulákat és a garatot gyakran szürkés-sárgás lepedék fedi, amely lepedék összetéveszthető a diftériára jellemző álhártyával. A lép gyakran, a máj a duzzanat ritkábban tapintható. Mind a máj mind a lép kissé érzékennyé válhat. A fehérvérsejtszám legtöbbször emelkedett, a kvalitatív vérképre jellemző az atípusos mononuclearis sejtek megszaporodása. Mononucleosisra jellemző, hogy a vérsüllyedés kissé gyorsult.
A mononucleosis infectiosát gyakran kíséri fájdalommal együtt járó ínygyulladás (gingivitis), és aftás stomatitis (stomatitis aphtosa).
A betegség legtöbbször 3-6 hét alatt meggyógyul, de a lépnagyobbodás, májkárosodás jelei, a vérképváltozások még hetekig, hónapokig észlelhető.

 

VÍRUSOK OKOZTA GARATGYULLADÁSOK ÉS FÁJDALMAK

A bárányhimlő (varicella zoster) fájdalmai

varicella zoster bárányhimlőA bárányhimlő (varicella zoster) az egyik leggyakoribb fertőző gyermekbetegség. A gyermekkorban jelentkező, általában enyhe lefolyású, jellegzetes, hólyagos kiütéssel járó, lázas megbetegedést - csakúgy, mint az övsömört - a varicella zoster nevű vírus okozza. A bárányhimlő korántsem ártalmatlan betegség, minden tizedik megfertőzöttet súlyos szövődményekkel is kezelni kell. A bárányhimlőben, a bőr hólyagocskákkal egyidejűleg a száj és a garat nyálkahártyáján kiütések, enathemák is keletkezhetnek, amelyek gyakran fájdalmasak. Bárányhimlővel párhuzamosan fájdalmas heveny középfülgyulladás, vagy fájdalommal és nehézlégzéssel járó gégegyulladás is kialakulhat.

A Pharingitis vesicularis (herpangina) okozta fájdalmak

Pharingitis vesicularis (herpangina) Coxackie A vírus okozta betegség. A pharingitis vesicularis, herpangina hirtelen torokfájással, fejfájással, hányással, végtag-, nyak-, törzsfájdalmakkal, és magas lázzal kezdődik. Jellegzetesen 1-2 mm átmérőjű, vörös udvarral körülvett, szürkésfehér hólyagocskák jelennek meg az első garatíveken, a lágyszájpad hátsó részén, a hátsó garatfalon, esetleg a mandulákon. A hólyagok egy kis időn belül kifekélyesednek.

 

SZÁJ KÖRÜLI HERPESZ, HERPES LABIALIS OKOZTA FÁJDALOM

száj körüli herpesz 2A száj körüli herpesz (herpes labialis) hólyagcsoport formájában jelentkezik a torok és az ajak nyálkahártyáján. A herpesz a bőr és a nyálkahártya, esetleg az idegrendszer herpesz vírus (Herpes simplex) okozta akut megbetegedése. A herpesz tünete a bőrpír és a viszkető érzés. Ezután az égő, fájdalmas érzéssel járó sűrűn egymás mellett elhelyezkedő, csoportos hólyagocskák jelennek meg. A hólyagocskák nagyon fájdalmasak és átlátszó, világossárga folyadékot tartalmaznak. A hólyagocskák kiürülése után kerek, ovális vérbő szélű fekélyek jönnek létre, amelyek erős, égető fájdalommal járnak. Szájherpeszre és a torokherpeszre jellemző továbbá a szájszag, a nagyfokú nyáladzás és a nyaki nyirokcsomók fájdalmas duzzanata. A herpesz gyakran visszatérő, többnyire kifejezetten fájdalmas betegség.

 

FÁJDALMAS KRÓNIKUS VISSZATÉRŐ AFTÓZIS, (APHTOSIS, HABITUALIS APHTA)

Afta aphta 2Már az afta (aphta) elnevezése is jelzi (görög szóból származik, jelentése: égni), hogy egy erős fájdalommal járó betegség. Az afták (aftózis) hirtelen, csoportosan jelennek meg 1-5 mm átmérővel a pofanyálkahártyán, a nyelven, keményszájpadon, lágyszájpadon, garatíveken és a fogínyen. Az afta (aphta) igen fájdalmas és gyakran a regionális nyirokcsomók duzzanata és fájdalma kíséri. Az aftát kísérheti stomatitis is. A fájdalom miatt a nyelés gátolt, ami miatt fokozott figyelemmel kell lenni a folyadék bevitelre. A fájdalomcsillapítás feltétlenül ajánlott.

 

FÁJDALMAS SZÁJZUG RHAGAD, SZÁJZUG FEKÉLY, SZÁJZUG BEREPEDÉS, ANGULUS INFECTIOSUS, STOMATITIS ANGULARIS

szájzug fekély 2A szájzugfekély, szájzug berepedés vagy szájzug rhagad esetében a szájzugokban piciny fájdalmas, érzékeny és vérzékeny fekélyek jelentkeznek. A szájzug gyulladását (cheilitis angularis), vagy angulus infekciosus okának a Candida albicans-t tartják, amelyhez bakteriális fertőzés, leginkább Streptococcusok, Staphylococcus aureus társul. A fájdalmas szájzug fekély, szájzug berepedés gyulladása rendszerint mindkét oldalon egyszerre jelenik meg.

 

FÁJDALMAS AJAKGYULLADÁS VAGY CHEILITIS

ajakgyulladás 2Az ajakgyulladás vagy Cheilitis izoláltan, akutan hőhatásra vagy traumás ártalomként (túl forró ételek), tartós kémiai behatások, (füst, korom) vagy röntgen sugárhatás következtében alakulhat ki. Ajakgyulladás jellegzetes tünetei az ajak szárazság, gyulladás, vérbőség (hyperaemia) berepedezettség, hámlás és a fájdalom. A cheilitis lefolyása alapján megkülönböztetünk akut és krónikus ajakgyulladást. A beteg fájdalomról, égő érzésről panaszkodik, mert az ajkon kimaródás (erosio), berepedezések, enyhe vérzések jelentkeznek. A beteg gyakran nyalogatja a száját. Az ajakgyulladást számos tényező válthatja ki, például egyes ételek, italok, pollenek, atkák, kórokozók baktériumok, vírusok, gomba allergének. Az ajakgyulladást különböző környezeti hatások: hideg, meleg, napfény, és a szél is kiválthatják.

 

FÁJDALMAS SZÁJNYÁLKAHÁRTYA GYULLADÁS, FOGINYGYULLADÁS, STOMATITIS

foginygyulladás gingivitis 2A szájnyálkahártya gyulladás stomatitis gyakran fogínygyulladással (gingivitis) és pofanyálkahátya gyulladással (pareititis) kombinálódik, aminek megfelelően a stomatitis igen változatos képet mutathat.
A leggyakoribb a stomatitis ulceromembranosa (ulcerosa), amely legtöbbször a fogínyen kezdődik, vérbőséggel, duzzanattal, nyomásérzékenységgel, fájdalommal. A stomatitis ulceromembranosa a fogínygyulladás után ráterjedhet a pofanyálkahártyára és az is gyulladásba kerülhet (stomatitis simplex). A stomatitis simplex átmehet nagy fájdalommal járó stomatitis ulecrosaba, ahol a kifekélyesedett nyálkahártya felszínén erősen tapadó szürke fibrinlepedék rakódik le. A folyamat ráterjedhet a garatívekre és a garatnyálkahártyára, amelynek következtében a torok fájdalmassá válik és a nyelés is nehezített. Stomatitis ulcerosaban a nyaki nyirokcsomók megduzzadnak, és szintén fájdalmassá válnak.

 

FÁJDALMAS STEVENS-JOHNSON SZINDRÓMA

Stevens johnsons szindróma 2A Stevens-Johnson szindrómában a száj és garat gyulladása és fájdalmas kifekélyesedése a domináló jelenség. Stevens-Johnson szindróma esetén az ajkak és az orr környéke kisebesedik, de a fekélyek ráterjedhetnek a nyelőcsőre, ami később akár nyelőcsőszűkületet is eredményezhet. A Stevens-Johnson szindróma lázzal indul és a garati nyálkahártya fájdalmas, a beteg súlyos beteg képét kelti. A nyelés és ivás is fájdalmas így a folyadékpótlásra feltétlenül ügyelnünk kell.

 

FÁJDALMAS REITER SZINDRÓMA

A Reiter szindróma, mint lázas sokízületi gyulladás polyartritis jelenik meg, kötőhártya gyulladás (conjunktivitis), a húgyvezeték gyulladása kíséri. Reiter szindrómában a bőrjelenségek mellett a szájüregben és garatban jelennek meg fájdalmas fekélyek.

 

FÁJDALMAS BEHÇET-SZINDRÓMA

A Behçet-szindróma visszatérő gyulladásos betegség, mely kiújuló, fájdalmas szájsebeket, bőrhólyagokat, a nemi szerveken sebeket és ízületi duzzanatot okoz. Behçet-szindrómában a szájüregben vissza visszatérő fájdalmas afták formájában jelenik meg, amelyet a női nemi szervek, a húgyvezeték gyulladása is kísér. Behçet-szindrómában a fájdalmas garatnyálkahártya gyulladása mellett a szemek, a vérerek, az idegrendszer és az emésztőrendszer gyulladása is előfordul. Behçet-szindróma jellegzetes szemtünetei is előfordulnak (uveitis, iritis, retina periarteritis, periphlebitis).

 

A NYELV FÁJDALMAS BETEGSÉGEI

nyelvgyulladás glossitis 2Az egyszerű, banális nyelvgyulladás jellegzetes tünete az égő érzés a nyelven, különösen a nyelv hegyén és a nyelv szélén. Sokszor a nyelven durva eltérés nem is látható, csak a nyelv fájdalma jelzi a problémát.

Banális nyelvgyulladás esetén előfordulhat enyhe pír, és a papillák csökkenése látható és íz érzési zavarok léphetnek fel.

 

 

MANDULAGYULLADÁSOK, TONSILLITIS OKOZTA GARAT FÁJDALMAK

mandulagyulladás torokgyulladásMandulagyulladás vagy tonsillitis esetében a lymphaticus garatgyűrű egy részének heveny, vagy idült banális vagy specifikus gyulladása okozza a garat és a torok fájdalmát. Többnyire csupán a Waldeyer-gyűrű egy részének Streptococcus haemoliticus, ritkábban Staphyloccus vagy Pneumococcus fertőzés okozta megbetegedésről beszélünk. Az akut mandulagyulladás (tonsillitis acuta) esetében, már rögtön a betegség kialakulásakor, magas láz, torokfájdalom és nyelési fájdalom jelentkezik. A torokmandulák duzzadtak, elődomborodóak. Az egész garat nyálkahártyája haragosvörös, mérsékelten duzzadt, oedemás. A kórképet a torokfájás mellett fejfájás, olykor emelkedett pulzus kíséri.

Az orrmandula gyulladás, tonsillitis pharyngea, retrotonsillitis, adenoiditis az orrgarat és garatmandula többnyire vírusfertőzés okozta heveny gyulladása. Az orrmandula gyulladást, tonsillitis pharyngea-t, retrotonsillitist, adenoiditist mérsékelt nyelési fájdalom és savós-nyákos váladékképződés jellemzi. A fülkürt garati szájadékának duzzanata miatt, a dobüregben vákuum keletkezhet, aminek eredményeként a dobhártya behúzódik és a hallás tompul. Az így kialakult fülkürt hurut miatt fülbe sugárzó fájdalom, vagy akár a fülben jelentkező fájdalom is kialakulhat. Orrmandula gyulladás, tonsillitis pharyngea, retrotonsillitis, adenoiditis esetében időnként fülbe sugárzó fájdalom elviselhetetlen lehet.

Tonsillitis Plaunt-Vincenti heveny necrotizáló mandulagyulladás kifejezett fájdalommal és kezdetben magas lázzal jár. A mandula felületén piszkosszürke vaskor lepedék képződik. A lepedék letörlése utána a mandula alapja vérzik, a mandula állományának megfelelő rész pedig elhal.

A diftériás mandulagyulladás, tonsillitis (tonsillopharyngitis) diphterica kezdeti tünete a torokfájdalom és a nyaki nyirokmirigyek mérsékelt duzzanata, fájdalma. A mandulák felületét a garatíveket, a lágyszájpadot, ritkán a hátsó garatfalat szívós tapadó szürkésfehér álhártya fedi. Az álhártya letörlése után alapja vérzik, fájdalom jelentkezik.

 

A KRÓNIKUS MANDULAGYULLADÁS OKOZTA FÁJDALOM

krónikus mandulagyulladás 2A krónikus mandulagyulladásnál a fájdalom nem vezető tünet, de szubjektív panaszként a betegek idegentest érzésről, gombócérzésről, szorító érzésről, szúró kaparó érzésről, néha mérsékelt fülbe sugárzó fájdalomról számolnak be.

Abban az esetben, ha a krónikus mandulagyulladás felülfertőződik, akkor a fájdalom és a láz kifejezetté válik. Krónikus mandulagyulladás szövődménye esetén pedig a mandula szövődményes tünetek, köztük leginkább a fájdalom és a láz fokozódik.

 

A GARAT GYULLADÁSOS BETEGSÉGEINEK FÁJDALMAS SZÖVŐDMÉNYEI

peritonsillaris abcessus 2A mandula tályog, abcessus intratonsillaris (tonsillitis abscedens) és a mandula körüli tályog abcessus peritonsillaris (abcessus paratonsillaris) többnyire heveny mandulagyulladás után alakul ki. A mandula körüli tályog és a mandula tályog vezető tünete az éles hasogató fájdalom, ami nehezen csillapítható. A mandula tályog és mandula körüli tályog magas lázzal, hidegrázással, rossz közérzettel, fejfájással, szájzárral járó, rendszerint egyoldali folyamat. A garat nyálkahártya főleg a tályog oldalán intenzíven belövellt, oedemás, a garatív elődomborodik, néha teljesen befedi a mandulát. Az intenzív fájdalom a fülbe sugárzik, a beszéd dünnyögő. A nyaki nyirokcsomók duzzadtak, fájdalmasak. A nyálelválasztás fokozott, a nyelés fájdalmas, és nehezítet.

A krónikus mandulagyulladás szövődményeként és nyaki és garatsérülések után parapharingealis tályog (abcessus parapharingealis) alakulhat ki. A parapharingealis tályognál kifejezett tünetek a magas láz, a garat és a torok éles, hasító fájdalma. A parapharingealis tályog mellett fájdalmas nyaki duzzanat jelentkezik. Az oldalsó garatfal és a mandula bedomborodik a szájüreg felé. A nyeléskor a fájdalom hasító jelleggel a fülbe sugárzik, emiatt ezek a betegek nem isznak, és gyorsan kiszáradhatnak, exikálódhatnak. A parapharingealis tályog életveszélyes lehet, ha nem kerül szakorvoshoz, aki a kellő beavatkozást, a tályog megnyitását nem végzi el időben.

 

A HEVENY GARAT MÖGÖTTI TÁLYOG, ABCESSUS RETROPHAYRINGEALIS ÉS A FÁJDALOM

A heveny garat mögötti tályog, abcessus retrophayringealis, az első két életévben fordul elő legjellemzőbben. A heveny garat mögötti tályog vagy abcessus retrophayringealis klinikai tünetei között a légzési nehézség valamint a nyelés fájdalmasság dominál. A fájdalmas nyelés miatt a gyermek nem eszik, és nem iszik rendesen, ezért a súlygyarapodás elmarad. A heveny garat mögötti tályog, abcessus retrophayringealis kialakulásakor a váladékozás és a félrenyelés miatt, köhögési rohamok jelentkeznek. A heveny garat mögötti tályogra jellemző továbbá a nyaki nyirokcsomók fájdalmas duzzanata.

A garat a ganglion petrosumból eredő nervus glossopharyngeus idegen keresztül kapcsolatban áll a füllel. A garat folyamatok és betegségek a nervus glossopharyngeus közvetítésével tehetők felelőssé a fülbesugárzó fájdalmáért.

Fájdalom klinika elérhetősége

FÁJDALOM KLINIKA SZEGEDEN
6724 Szeged, Kálvária tér 16.
Bejelentkezés: 70 63 555 76
Telefon: 20 397 4144
Email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Indulási cím:

Vissza az oldal elejére