idopont keres
FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedin

HÍrlevél

Migrén okozta fejfájás

Lakosság 12%-a szenved migrénben

Migrén (migrain) okozta fejfájás


Migrén  SzegedA migrén rohamokban jelentkező fejfájás, amelyet súlyos általános tünetek és panaszok kísérnek. A migrénes fejfájást önálló kórképként tartjuk számon. A migrén és a fejfájás sok vonatkozásban emlékeztet az epilepsziára, de attól alapvetően eltérő kórkép. Migrénes roham alatt a fejfájásokat gyakran aura előzi meg. Migrén alatt a szemészeti tünetek közül gyakori a látótérben előforduló és érzékelésre kerülő vakfolt megjelenése (szkotóma), valamint a látás elhomályosulása.

Migrénes, fejfájásos roham előtt gyakori a rosszullét előérzete. A migrénes rohamot gyakran, paradox módon, feltűnően jó közérzet előzheti meg. Migrénes fejfájás mellett általános panaszok és tünetek is jelentkezhetnek: amelyek a sápadtság, elesettség, hányinger, hányás, fénykerülés, irritáltság, szisztémás hipotenzió, olykor hipertenzió. Migrén alatt a fejfájás lokalizációja rendkívül változatos lehet. A migrénes fejfájás lehet féloldali (hemicrania), de jelentkezhet homloktáji fájdalomként, tarkó fájdalomként, halánték fájdalomként is. A migrén alatti fájdalom olykor diffúz, a koponya és az arc egy részére is kiterjedhet. A migrénes fájdalom intenzitása lehet lüktető fájdalom, tompa fájdalom, éles színezetű fájdalom, és intenzitásában hullámzó fájdalom.

Migren fejfajas Szegeden A migrénes fájdalom időtartama 1-2 órától, akár 2-3 napig terjedhet, de szerencsére a betegek nagy része „kialussza a rohamot”. A migrénes fájdalmak fájdalomcsillapító, nyugtató (szedatívumok) segítségével vagy azok nélkül alvást követően rendeződnek és beáll a javulás. A migrénes fejfájás oldódását vizeletürítés (diurézis) szokta megelőzni, mivel a migrénes rohamot általában folyadék visszatartás (retenció) kíséri.

A migrénes fejfájást gyakran átmeneti góctünetek is kísérhetik. Fejfájással együtt járó leggyakoribb góctüneteket az agyidegek közül a nervus oculomotorius bénulása (parézis), hemiparézis, élénkebb esetleg kóros reflexek megjelenése. Migrénes roham alatt az EEG vizsgálattal irritatív tevékenységet vagy epileptikus jeleket lehet kimutatni, de migrénes roham alatt az EEG eltérés el is maradhat. A migrénes tünetek elkülönítése az epilepsziás rohamoktól még sem okoz gondot, mert bár a migrénes fejfájás rohamokban jelentkezik, de soha nem jár eszméletvesztéssel, sem görcsrohamokkal (convulsio). A migrén az epilepsziától abban is különbözik, hogy a migrénes fejfájás jellegzetes tüneti is jelentkeznek a fejfájás, hányás és egyéb általános tünetek.

Migren fejfajas rohamokA migrénes rohamok szabálytalan időközökben kiszámíthatatlanul jelennek meg. A migrénnel együtt járó rohamokat stresszhatások, menstruáció, és terhesség válthatják ki. A migrénre jellemző rohamok lefolyása, sűrűsége és intenzitása periódusokban jelentkezik. A terhesség a migrénes roham kialakulásában nem csak provokáló tényezőként szerepelhet, hanem csökkentheti vagy meg is szüntetheti a tüneteket. Új munkakör, hozzátartozó halála, házastársi konfliktus is befolyásolhatják a migrénes rohamok jelentkezését.

A migrénes kórkép még gyerekkorban is megnyilvánulhat, nem ritkán rohamokban jelentkező hasi fájdalmak formájában. A migrént jellemző fejfájásos roham nőknél valamivel gyakrabban jelentkezik, mint férfiaknál, és néha családi, öröklődési vonal figyelhető meg. A migrénes fejfájások egyes eseteiben megfigyelt, hogy alkohol fogyasztása csökkentheti, akár meg is szüntetheti a fájdalmat. Ennek felismerése a beteg oldaláról nézve veszélyes lehet, mert kínzó fejfájás esetben nehéz megállni, hogy ne nyúljanak az alkoholhoz, ami könnyen alkoholizmus irányába lökheti a beteget.


A migrénes fejfájásokat, a rohamokat kísérő tünetek alapján, különböző típusba sorolhatjuk.

Egyszerű vagy közönséges migrén (migrain siplex)

Egyszerű vagy közönséges migrén alatt a fejfájás dominál, nincs aura, nincsenek gócjelenségek. Az egyszerű vagy közönséges migrénes fejfájás általában féloldali, hemicraniális jellegű, de lehet diffúz fejfájás is. Egyszerű vagy közönséges migrének alatt az általános tünetek intenzitása is változatos lehet.

Szem eredetű, ophthalmicus migrén fejfájás (migraine ophthalmicus)

Migren fejfajas csillapitasA szem eredetű, ophthalmicus migrén fájdalmát jellegzetes szemtünetek kísérik. A migrénes fejfájásos rohamokat látási aurák előzik meg. A látótérben vakfoltok (szkotóma) jelenhetnek meg, fájdalmas rohamok alatt torzképek láthatók.

A vakfoltok, szkotómák és a torzképek megjelenése az erek görcsös, spasztikus szakaszában jelentkeznek és a tüneteket, rendszerint az határozza meg, hogy a retinában vagy a látókéreg (occipitális lebeny) artériáiban kifejezettebb-e az érgörcs.

A fejfájás kitörésének pillanatában a látási tünetek (olykor nagyon zavaró homályos látás) rendszerint megszűnnek. Az aura szakában az erek görcséről (spazmusáról) szemfenéki tükrözéssel lehet meggyőződni, ami a roham alatt eltűnik.

 

Ophthalmoplegias migrén

Ophthalmoplegias migrén rohamok alatt a fejfájás a III. agyideg (közös szemmozgató ideg, nervus oculomotorius), a IV. agyideg (sodorideg, nervus trochlearis), és a VI. agyideg (távolító ideg, nervus abducens) bénulásával társul. A fejfájások alatti bénulások 2-3 napig is eltarthatnak.

Szövődménnyel járó migrén

A szövődménnyel járó migrénes fejfájásban, a rohamokban fellépő fájdalmak a has különböző részeiben jelentkeznek. A tünet annyira megtévesztő lehet, hogy még hasi feltárás is előfordulhat a bizonytalan tünetek tisztázása miatt. A pontos kórtörténet segítségével lehet a pontos diagnózist felállítani. Ez a típusú migrénes fejfájás gyermekkorban is előfordul.

 

Fájdalom klinika elérhetősége

FÁJDALOM KLINIKA SZEGEDEN
6724 Szeged, Kálvária tér 16.
Bejelentkezés: 70 63 555 76
Telefon: 20 397 4144
Email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Indulási cím:

Vissza az oldal elejére

 

Vissza a kezdő oldalra